Wegetarianizm: wady i zalety. Jak wpływa na zdrowie?
Obecnie wegetarianizm staje się coraz częściej stosowany zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. Jakie są wobec tego jego zalety i wady, i czy dieta wegetariańska jest zdrowa dla organizmu?
Wegetarianizm – na czym polega?
Wegetarianizm polega na w pełni świadomym wykluczeniu mięsa, ryb i owoców morza z codziennej diety. Jest to sposób żywienia, który dopuszcza jedynie spożywanie potraw roślinnych oraz postuluje wyeliminowanie z jadłospisu mięsa i ograniczenie innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Rodzaje wegetarianizmu
Wyróżnia się wiele odmian diety roślinnej nazywane wegetarianizmem, choć dla ścisłości należy dodać, iż prawdziwy wegetarianizm powinien mieć podłoże ideologiczne. Należą do nich:
- laktoowowegetarianizm – wyłączający mięso, jednak dopuszczający spożywanie niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego,
- owowegetarianizm – dopuszczający jedzenie jajek,
- weganizm – rezygnujący również z mleka, serów, jajek czy miodu,
- fleksitarianizm – pozwalający na okazjonalne jedzenie mięsa,
- witarianizm – który polega na spożywaniu wyłącznie surowych warzyw i owoców,
- fruktarianizm – pozwala jeść tylko owoce, które w sposób naturalny odpadły od rośliny.
- Semiwegetarianizm – wykluczający niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. występujący w dwóch odmianach:
- pollowegetarianizm – dopuszczający jedzenie mięsa drobiu,
- pescowegetarianizm – dopuszczający jedzenie ryb i owoców morza.
Wegetarianizm a zdrowie
Wiele osób zastanawia się, czy wegetarianizm jest zdrowy. Otóż wybór diety roślinnej wiąże się często z poprawą stylu życia: unikaniem używek czy zwiększeniem aktywności fizycznej. Warto wiedzieć, że Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne uznało wegetarianizm za dietę odpowiednią dla człowieka. Z kolei z badań wykonanych na Uniwersytecie w Oxfordzie, wynika, że wegetarianie mniej chorują na nowotwory a według badań Academy of Dietetics and Nutrition rzadziej też zapadają na cukrzycę typu II nawet (o 50 proc.) i na choroby serca (o 32 proc.). Ponadto, żyją oni średnio o 8 lat dłużej, rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne, są o około 13 kg lżejsi i zażywają 2 razy mniej lekarstw niż osoby regularnie spożywające mięso. Dieta ta zapobiega również miażdżycy i osteoporozie nadciśnieniu tętniczemu czy nawet próchnicy zębów .
Zasady diety wegetariańskiej
Dla osób, którym nieobojętny jest los zwierząt, naszej planety oraz ich własne zdrowie, dieta roślinna jest dobrym rozwiązaniem, warto więc, aby rozważyły one rezygnację z mięsa. Dobrze jest też dowiedzieć się, co jeść a czego nie jeść przechodząc na wegetarianizm.
Co jedzą wegetarianie?
Wegetarianie przede wszystkim odrzucają jedzenie mięsa. Opierają oni swój jadłospis głównie na warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, orzechach, nasionach, olejach roślinnych, roślinach strączkowych i produktach sojowych, takich jak seitan, tofu oraz suszona proteina. Dozwolone są również wyroby mleczne i jaja. Obecnie są już szeroko dostępne liczne przepisy na dania wegetariańskie.
Czego nie ma w jadłospisie wegetarianina?
Nietrudno wymienić czego nie jedzą wegetarianie. Nie akceptują oni bowiem spożywania mięsa ani jego przetworów, czyli kiełbas, mielonek, a także, ryb, owoców morza i produktów, takich jak: żelatyna, koszenila, karuk czy sery produkowane na podpuszczce zwierzęcej.
Jak zbilansować dietę wegetariańską?
Aby zastąpić w swojej diecie białko z produktów odzwierzęcych, wegetarianie powinni uwzględniać w jadłospisie wiele gatunków roślin strączkowych: fasolę, soję, groch czy bób oraz produkty, takie jak tempeh, tofu czy seitan.
Stosując dietę roślinną, należy także pamiętać, żeby dostarczać sobie cynku, w postaci soczewicy, dyni, pieczarek i pieczywa pełnoziarnistego. Natomiast aby zapobiec występowaniu niedokrwistości, powinno się do posiłków zawierających źródła żelaza niehemowego dodawać produkty bogate w witaminę C. Dodatkowo dla dostarczenia organizmowi właściwej ilości kwasu foliowego, dobrze jest spożywać dużą ilość warzyw, w szczególności zielonych, oraz zboża i orzechy.
Wegetarianizm za i przeciw
Zalety Wegetarianizm: wady i zalety. Jak wpływa na zdrowie? (foto: unsplash.com)
Warto wiedzieć, że w mięsie znajdują się znaczne ilości puryn, które powodują iż osoby jedzące regularnie mięso są znacznie bardziej podatne na działanie stresu i depresji, niż bardziej zrelaksowani i odprężeni wegetarianie, znacznie lepiej radzący sobie ze stresem i stanami niepokoju. Ci ostatni, zawdzięczają to obecności tryptofanu, który znajduje się w często spożywanych przez nich produktach. Przekształcany w serotoninę, ma on działanie uspokajające i poprawiające nastrój. Ponadto wegetarianie spożywają produkty o niższej wartości kalorycznej a o dużej odżywczej. Mają one również niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu a dużą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pożywienie wegetarian cechuje się też dużą ilością węglowodanów złożonych, w postaci produktów zbożowych, nasion, orzechów i warzyw oraz produktów bogatych w potas i witaminę C, co w konsekwencji wpływa na niskie ciśnienie tętnicze oraz niskie stężenie cholesterolu we krwi.
Rezygnacja z produktów mięsnych ma wpływ na rzadsze występowanie cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, czy chorób nowotworowych, otyłości i nadwagi oraz zaparć. Niewątpliwą zaletą diety bezmięsnej jest również świadomość nieprzykładania ręki do okrucieństwa wobec zwierząt i robienia czegoś dobrego dla naszej planety. Kliknij i dowiedz się czym najlepiej zastąpić mięso!
Wady wegetarianizmu
Jak każdy ze sposobów żywienia wegetarianizm ma również swoje wady. Stosując źle zbilansowaną dietę wegetariańską, można nabawić się niedoborów pokarmowych w postaci braku witaminy D, B12, białka, cynku, selenu, wapnia, jodu i wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Dobrze też zdawać sobie sprawę, że odmawiając jedzenia mięsa, można być narażonym na krytykę, kpiny a nawet agresję ze strony osób, które je spożywają.
Artykuł powstał we współpracy ze Strefą Zdrowia w Aldi. Poczytaj więcej o zdrowej żywności!
Artykuł sponsorowany
źródło: materiał partnera