reklama
Artykuł SponsorowanyKultura i rozrywka

Cukierki krówki – słodkości, które kochamy, to specjalność Cukrówka

reklama

Cukierki krówki to tradycyjny polski przysmak. Dzięki markom takim jak Cukrówka dzisiaj dostępne są także w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu.

 

Cukierki krówki – co to jest?

Cukierki krówki to tak popularny produkt w Polsce, że naprawdę trudno byłoby znaleźć osobę, która nie spróbowałaby tego przysmaku choćby raz. Niemniej jednak, żeby dopełnić formalności, rozpocznijmy od przypomnienia tego, czym cukierki krówki w gruncie rzeczy są.

Mówiąc najprościej – cukierki krówki to polskie mleczne słodycze, które wyróżniają się chrupkością z zewnątrz i miękkim. płynnym środkiem. Krówki często są określane również jako ciągutki, ciągutki mleczne czy pomadki mleczne. Pamiętajmy jednak, że w ostatnich latach cukierki krówki zaczęły występować również w mniej klasycznych smakach (np. miętowe krówki).

reklama
cukrówka - cukierki krówki (fot.: materiał partnera)
cukrówka – cukierki krówki (fot.: materiał partnera)

 

SILESIA FLESZ NAJNOWSZE VIDEO

Fenomen krówek to konsystencja, która różni się w zależności od czasu przechowywania cukierków. Najświeższe krówki są ciągnące i w środku, i na zewnątrz. Jednak w związku z krystalizacją cukru, cukierki krówki zaczynają kruszeć na zewnątrz, przez co wierzchnia warstwa staje się chrupka. Co istotne – nie sposób opowiedzieć o jednej właściwej wersji, ponieważ część konsumentów wybiera jedynie ciągutki, a inni cenią sobie kruchą warstwę zewnętrzną.

Same cukierki krówki wytwarza się z masła, cukru oraz mleka, które miesza i gotuje się w dużej kadzi. Warto zauważyć, że krówki, które są pakowane ręcznie, są bardziej miękkie i ciągnące, a te pakowane mechanicznie są nieco bardziej wysuszone (twardsze).

Cukrówka – na miarę i na każdą okazję

Cukierki krówki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych słodkich produktów w Polsce. Obecnie te słodkości są wytwarzane na masową skalę. Producenci stawiają przede wszystkim na sprzedaż cukierków, ale warto przypomnieć także o tzw. masie krówkowej lub masie kajmakowej.

cukierki krówki - cukrówka (fot. materiał partnera)
cukierki krówki – cukrówka (fot. materiał partnera)

Ze względu na swoją specyfikę, krówki znajdują coraz szersze zastosowanie np. jako prezenty. Cukrówka to jedna z marek, które oferują personalizację słodkości. Proces polega na tym, że każdy konsument może samodzielnie zaprojektować etykietę zewnętrzną oraz papierek, w który zostaną zawinięte cukierki. A co za tym idzie – uzyskuje doskonałe, spersonalizowane słodkości, które trafiają między innymi na wydarzenia takie jak wesela, chrzciny czy urodziny. Cukrówka to nie tylko personalizacja słodkości, ale także ich opakowań – takich jak transporterki, kuferki czy puszki, które dopełniają aspekt dedykowanego prezentu.

 

źródło: artykuł partnera

reklama

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button