KrajRegionZdrowie

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Wobec zagrożenia ze strony nowych, ale też starych wirusów, bakterii i pasożytów często szukamy leków, które pomogą nam odeprzeć ich ataki i poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. W obliczu pojawienia się nowej infekcji, nierzadko możemy poważnie zachorować nim powstanie panaceum pokonujące patogen. W związku z tym nasuwa się pytanie: jak być przygotowanym i chronić swój organizm?

 

Zwiększenie odporności organizmu może nas uchronić całkowicie przed zachorowaniem, bądź osłabić przebieg choroby. Ważna jest nie tylko aktywność fizyczna. W wielu polskich domach od pokoleń stosowane są różnego rodzaju naturalne sposoby, którym pokrótce przyjrzymy się w tym artykule. Poza tym dowiemy się, jakie produkty pochodzenia roślinnego z Ałtaju mogą nam pomóc wzmocnić odporność.

Czosnek, imbir i miód

Skutecznym i popularnym sposobem na wzmocnienie odporności jest czosnek który słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Spożywanie go pobudza układ limfatyczny do produkcji białych krwinek, odgrywających bardzo ważną rolę w zwalczaniu infekcji.

Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Jest też stosowany jako środek przeciwzapalny. Często pod względem działania porównywany jest do aspiryny. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające i wzmaga pocenie, które przyczynia się do oczyszczenia organizmu i pomaga w uwalnianiu objawów przeziębienia.

Miód charakteryzuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości i m.in. pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Posiada działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. To źródło witamin C, E i A, związków polifenolowych i enzymów. Zdolność hamująca rozwój bakterii jest związana z wysokim ciśnieniem osmotycznym miodu oraz powstawaniem nadtlenku wodoru. Miodami o szczególnie wysokiej aktywności są miody spadziowe i nektarowo – spadziowe, miód lipowy oraz gryczany.

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 wspierają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, niwelują stany zapalne. Najlepszym ich źródłem są ryby, owoce morza, orzechy, produkty sojowe i jajka, a spożywanie wymienionych produktów wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. W kontekście wzmocnienia odporności szczególnie polecane są dzieciom.

Dieta bogata w kiszonki

Skutecznym sposobem na wzmocnienie naszego organizmu w walce z patogenami jest wprowadzenie do naszej diety kiszonek. Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszona kapusta, ogórki oraz buraki. Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność, witamin z grupy B, witamin: A, K i E oraz cennych składników mineralnych tj.: wapń, potas i żelazo.

Poza tym kiszonki w pozytywny sposób oddziałują na jelita, które zdrowe są gwarancją silnej odporności. Są one bogatym źródłem dużych ilości dobrych bakterii. Ponadto kiszonki mają w składzie kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Jodła syberyjska

Związki czynne jodły syberyjskiej likwidują infekcje i zapewniają prawidłową wydolność wysiłkową i prawidłową pracę centralnego układu nerwowego. Występują w niej fitoncydy, czyli naturalne związki antybiotyczne, które skutecznie likwidują bakterie, wirusy i grzyby przy stosowaniu do wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Ważne przy stosowaniu jodły jest to, aby był to surowiec z czystych ekologicznie obszarów, o wysokiej zawartości związków czynnych. Taką jakość gwarantuje firma Biolit w produkcie Florenta Plus. To wodny ekstrakt jodły syberyjskiej, produkowany ze świeżo zebranych części zielonych jodły syberyjskiej, w procesie ekstrakcji pod ciśnieniem pary, z oddzieleniem frakcji wodnej i olejkowo-eterycznej, a następnie zagęszczany do fazy wodnej kilkukrotnie w próżni.

Z uwagi na wyżej wymieniony proces Florenta Plus wzmacnia odporność, to środek bardzo bezpieczny do stosowania, również dla dzieci. W Tomsku przeprowadzono badania w grupie 95 dzieci, w wieku od 2 do 7 lat, w okresie wiosenno-zimowym, a więc kiedy ryzyko zachorowań jest większe. Dla zapobiegania chorobom układu oddechowego podawano im Florentę. Żadne z obserwowanych dzieci nie zachorowało podczas i po epidemii grypy. [1]

Florenta Plus, Biolit

Wyniki badań klinicznych na wodnym ekstrakcie Florenta wskazują, że zawiera: kwas askorbinowy, karotenoidy, elementy lotne (stopów żelazo, miedź, mangan, selen), związki polifenolowe, sterole w śladowych ilościach. [2] Fitosterole zawarte w jodle syberyjskiej to elementy konstrukcyjne do formowania hormonów steroidowych, witamin z grupy D, kwasów żółciowych i składników błon komórkowych, regulujących produkcję cytokin specyficznych cząsteczek białkowych, które kontrolują działanie całego układu odpornościowego. [3]

Babka lancetowata

Wśród adaptogenów stosowanych do utrzymania systemu odpornościowego znajdujących się w ofercie firmy Biolit jest wodny ekstrakt babki lancetowatej. Jest on bogaty w następujące substancje czynne: związki glikozydów irydoidowych, fenyloetanoidowych, flawonoidów, polisacharydów, kwasów fenolokarboksylowych, związków garbnikowych, związków ksantofili. Naukowo udowodnione zostało działanie substancji czynnych o charakterze: przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, immunomodelujące, które wpływają na hamowanie niektórych procesów autoimmunologicznych.

Poza tym babka lancetowata wykazuje działanie wspomagające dla normalizacji mikroflory jelit. Jak już wspomnieliśmy wcześniej zdrowe jelita w dużym stopniu wpływają na silną odporność całego organizmu.

Babka lancetowata, Biolit

W badaniach klinicznych ekstrakty z ziela babki lancetowatej wykazywały działanie przeciwzapalne. Wykazano w nich, że surowiec ten może być stosowany w stanach zapalnych jamy ustnej i błony śluzowej gardła, a także w chronicznym zapaleniu oskrzeli o podłożu spastycznym i niespastycznym. [4]

Kora osiki

Populin Plus, czyli wodny ekstrakt kory osiki, która od dawna jest stosowana w medycynie ludowej w Europie i na Uralu we wspomaganiu organizmu przy wielu chorobach. Jest to silny, naturalny środek antyseptyczny. Oczyszcza mikrobiotę z pasożytów, grzybów, firmikutów, bakterii, wirusów.

Populin plus, Biolit

Badania kliniczne wykazały zdolność glikozydów fenolowych zawartych w Populinie do hamowania rozwoju chorób tkanek płuc, wątroby i śledziony w modelu gruźlicy. Zapobiegały rozwojowi zapalenia płuc i aktywowały proces ich gojenia. [5]

Grzyb reishi

Reishi, czyli lakownica lśniąca jest grzybem o ogromnym ładunku dobroczynnych substancji aktywnych. Reishi jest grzybem stosowanym wyłącznie w medycynie i nie jest uważany za żywność ze względu na twardą konsystencję i gorzki smak. W krajach azjatyckich jest on traktowany jako nutraceutyk, którego regularne spożywanie dostarcza sił witalnych oraz wydłuża życie człowieka.

Reishi-kan, Biolit

Produkt Reishi kan w ofercie Biolitu cechuje się szlachetnym pochodzeniem surowca. Grzyby te są zbierane prosto z modrzewi syberyjskich. Badania kliniczne wykazały, że beta-glukany zawarte w tym produkcie normalizują czynności układu odpornościowego oraz poprawiają skład flory jelitowej.

Poroże jelenia syberyjskiego

Instytut naukowo-produkcyjny Biolit z Tomska opracował nowatorską technologię głębokiej obróbki poroża jelenia syberyjskiego, która pozwoliła rozdzielić suchą i płynną frakcję i zmaksymalizować okres trwałości substancji czynnych produktu, takich jak fosfolipidy, czy glikolipidy. W ten sposób powstał suplement diety o nazwie Pantobiol 1, ekstrakt lipidowy z poroża jelenia szlachetnego w bezalkoholowym syropie jagodowym z ekstraktem ziół Altaju.

Pantobiol-1, Biolit

Badania kliniczne wykazały iż substancje czynne z poroża jelenia syberyjskiego wzmacniają pracę układu immunologicznego, zwiększają odporność na choroby wywołane przez infekcje. Eleuterokok zawarty w Pantobiolu 1 wspiera system odpornościowy, przyczynia się do utrzymania zdolności adaptacyjnych a także stanowi skuteczną pomoc w utrzymaniu zdrowia górnych dróg oddechowych w warunkach obniżonej temperatury otoczenia.

Już dziś zacznij wzmacniać swoją odporność stosując wyżej wymienione środki, a nie będą ci straszne żadne bakterie i wirusy.

 

Bibliografia:
1. Lekarz pediatra S.W.Fiłatowa Kierownik. MDOU 39. G.L.Jegorowa. Tomsk. 2009
2. Badanie skuteczności klinicznej na podstawie materiałów Syberyjskiego Uniwersytetu Medycznego, Zakład Otolaryngologii, Tomsk, 2004
3. Prorektor ds.naukowych, prof. dr hab. J.W. Babkin, Moskiewski Państwowy Uniwersytet Produkcji Żywności, 2012
4. Herba Polonica, vol. 55, No. 4, 2009.
5. Lukashova L.V. Raport z badań klinicznych nad skutecznością wyciągu z kory osiki w leczeniu przewlekłej opistorchozy. Inf. Kliniczna choroby SSMU, Tomsk, 1995

 

źródło: materiały prasowe Biolit
Tagi
Pokaż więcej

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close