reklama
Kategorie

Klasyka gatunku, czyli pierś z kaczki z modrą kapustą [U BACY NA CACY]

reklama

Sezon grillowy w pełni, a wraz z Bacą usmażymy dziś kawał kaczki. Będzie szybko i smacznie, a przepis jest prosty jak… Zresztą sami wiecie!

 

 

Skóra, fura i „foto-komóra” czyli nowe wozy śląskiej policji w TOP 5 SILESIA FLESZ!

reklama

Tradycyjna pierś z kaczki w towarzystwie modrej kapusty? Czemu nie! Specjalista od kuchennych zadań specjalnych – Baca Artur Bacowski – wraz z Przemysławem Sobczakiem, szefem kuchni restauracji „Bravo” w Tworkowie, zaserwują dziś specjał, który z pewnością powtórzycie… i to nie jeden raz!

SILESIA FLESZ NAJNOWSZE VIDEO

Tradycyjne przepisy, nowoczesne rozwiązania i śląsko-góralskie połączenia w kuchni – tylko w programie „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50!

 

Pierś z kaczki – składniki

Ilość składników zależna jest od wielkości porcji. Tym razem podajemy ilość na jedną dużą porcję.

– pierś z kaczki

– ¼ główki czerwonej kapusty

– cztery łyżki oleju

– szczypta soli

– szczypta pieprzu

– pół łyżki ziół prowansalskich

– 3 liście laurowe

– 4 kulki ziela angielskiego

– ¼ szklanki octu

– łyżka cukru

 

Przygotowanie

Na początku pierś z kaczki (ze skórą) umyj, następnie natnij skórę w trzech miejscach na wskroś włókien, nie przecinając mięsa. Później połóż kaczkę na rozgrzaną patelnię.

Pamiętaj, żeby kaczkę kłaść na patelni skórą do dołu! Nie nakłuwaj mięsa podczas smażenia, żeby pozostało soczyste.

(fot. TVS)

Pierś z kaczki przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Następnie poszatkuj czerwoną kapustę i umieść w garnku, po czym zalej ją wodą. Kolejno w garnku umieść liście laurowe i ziele angielskie. Kapusta ma się gotować na wolnym ogniu do miękkości.

Warto potrzeć w rękach ziele angielskie przed dodaniem go do potrawy – uwolni to pełen aromat przyprawy!

Po paru minutach zdejmij kaczkę z patelni i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza na 6 minut. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem, octem, cukrem. Następnie dodaj dwie łyżki oleju do kapusty i wymieszaj. Kaczkę i czerwoną kapustę możesz zaserwować w towarzystwie purée ziemniaczanego.

Smacznego!

(fot. TVS)

Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.

 

ZOBACZ CAŁY ODCINEK JUŻ TERAZ!

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button