Pączki, pączusie – po prostu trzeba zjeść choć jednego w Tłusty Czwartek! A może macie ochotę przygotować słodkości w domu? Oto kilka sprawdzonych przepisów 🙂
Zimowa nuda? Nie z TVS! Sprawdź nasze serialowe HITY!
VIDEO
PRZEPIS NA TRADYCYJNE PĄCZKI
Składniki:
ok. 350 g. mąki
pół szklanki mleka
2 jajka
1/4 kostki drożdży
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
marmolada (najlepiej twarda)
1 łyżka spirytusu
smalec do smażenia
Przepis na pączki ? Nic bardziej prostego! Świeże drożdże kruszymy i mieszamy z łyżeczką cukru oraz pół szklanki mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jajka ucieramy z resztą cukru na puszystą pianę. Roztapiamy i przestudzamy margarynę. Do miski wsypujemy mąkę – aby ciasto było delikatniejsze – możemy ją przesypać przez sito. Dodajemy utarte z cukrem jajka, wyrośnięte drożdże i ostudzoną już margarynę. Wszystko mieszamy.
Wymieszane już ciasto należy przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie – ponownie zagniatamy, dodając łyżkę spirytusu. Robimy wałek i odcinamy z niego równe kawałki. Nieco spłaszczamy i nakładamy trochę marmolady, po czym sklejamy w kulkę.
W dużym naczyniu rozpuszczamy smalec. Kiedy jest już dostatecznie gorący – wrzucamy na niego pączki – po kilka. Smażymy odwracając co jakiś czas na drugą stronę, aby równo się zrumieniły. Gotowe i przestudzone pączki obsypujemy z jednej strony cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. I smacznego!
PRZEPIS NA PĄCZKI SEROWE
Składniki:
ok. 100 g. margaryny
50 g cukru
1 jajko
1/4 kg mąki
ok. 100 g. twarogu
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
30-40 g.masła
rodzynki
olej do smażenia
Nie jedliście nigdy pączków serowych ? Dla niektórych takie kreple to świętokradztwo, ale Tłusty Czwartek to też dobry czas na eksperymenty! Aby zrobić pączki serowe, zaczynamy od utarcia margaryny z cukrem, jajkiem i dobrze odsączonym twarogiem. Mąkę musimy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodajemy do serowej masy.
Mieszamy dodając mleko i rodzynki. Ciasto przekładamy z misy na wysypany mąką stół lub stolnicę. Zagniatamy i formujemy wałek. Kroimy go na równe kawałki. Z tej ilości ciasta powinno ich być około 20. Z kawałków formujemy kuleczki.
Uformowane w ten sposób pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do czasu, aż się zarumienią, obracając pączki podczas smażenia. Wykładamy na naczynie wyłożone papierowymi ręcznikami, aby odsączyć pączki z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem-pudrem. I zajadamy!
PRZEPIS NA PĄCZKI Z BUDYNIEM
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
8 żółtek
kostka drożdży
szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
łyżka stołowa spirytusu
olej (1l.) do pieczenia
budyń (1 torebka)
Jak robimy pączki z budyniem ? Dziecinnie proste! Mąkę do misy przesiewamy przez sito. Zostawiamy jednak odrobinę (ok. 1 łyżki stołowej) do budyniu. Do pół szklanki podgrzanego lekko mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszkamy a zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Przelewamy go do mąki, dodając pozostałą część cukru. Wsypujemy także cukier waniliowy, szczyptę soli, dodajemy 7 żółtek i spirytus oraz śmietanę.
Wyrabiamy ciasto i posypane mąką zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając odłożoną wcześniej łyżkę mąki pszennej. Z wyrośniętego ciasta formujemy równe porcje. Lekko spłaszczając nakładamy wystudzony budyń po czym robimy kulki i pozostawiamy jeszcze na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Tak przygotowane pączki wrzucamy na gorący olej i pieczemy po ok 3-4 min. z każdej strony. Gorące pączki możemy polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
CZYTAJ TAKŻE: Tłusty Czwartek 2021: kiedy wypada ten słodki dzień?
Tłusty Czwartek 2021: kiedy wypada ten słodki dzień?