KrajRegion

Serowy zapiekaniec à la BACA! Prosty przepis [U BACY NA CACY]

Baca Artur Bacowski w programie „U Bacy na Cacy” zdradza dziecinnie prosty przepis na prawdziwie góralski, serowy zapiekaniec. Wypróbuj go sam!

 

W programie „U Bacy na CacyArtur „Baca” Bacowski zdradza widzom TVS najlepsze przepisy na niespotykane, góralsko-śląskie (i nie tylko!) połączenia w kuchni. Tym razem mamy dla was dziecinnie prosty przepis na serowy zapiekaniec à la Baca vel kostkę Rubika. Sprawdź sam, jak go wykonać!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wielki test niemieckich słodyczy. TOP 5 Silesia Flesz

Serowy zapiekaniec a’la Baca

Autorski przepis Bacy świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad dla fanów konkretnych posiłków. Nie zabraknie w nim soczystego mięsa, ziemniaków i oczywiście… sera! Kolejną zaletą dania jest jego proste wykonanie, które nie wymaga specjalistycznego sprzętu czy też składników.

Zasada jest prosta – po pierwsze: smaczne, po drugie: proste!

Czas wykonania: ok. 1h

Stopień trudności: dziecinnie prosty

 

Składniki

– średnia cebula

– łyżka smalcu

– 250 g mięsa wołowego mielonego

– 250 g mięsa wieprzowego

– szczypiorek

– natka pietruszki

– szczypta soli i pieprzu

– ½ łyżeczki kminku

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– ½ kg ziemniaków

– blok sera żółtego mimolette

–  dwa jaja

– olej

– odrobina mąki pszennej

– odrobina bułki tartej

– konfitura z żurawiny

 

Przygotowanie

Na początku blok sera pokrój na pięć kawałków o grubości ok. 2 cm, następnie włóż na 30 minut do zamrażarki.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym smalcu do uzyskania złocistego koloru. Następnie oba rodzaje mięsa usmaż na rozgrzanym smalcu z dodatkiem przypraw. W międzyczasie dodaj do mięsa zeszkloną wcześniej cebulkę.

Ziemniaku ugotuj oraz przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj posiekaną drobno nać pietruszki i szczypiorek, jak również sól, pieprz oraz kminek.

Kolejno wbij jaja do dużej miski i roztrzep widelcem. Serowe bloki wyjmij z zamrażarki, po czym – za pomocą drewnianych wykałaczek – ułóż w następujący sposób:

Wypełnij serową kostkę naprzemiennie warstwami ziemniaków oraz mięsa. Następnie przykryj kostkę piątym blokiem sera mimolette oraz obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Później rozgrzej olej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza, następnie ostrożnie zanurz w nim serową kostkę. Smaż przez chwilę do momentu uzyskanie złotego koloru panierki. Na końcu udekoruj gotowe danie konfiturą z żurawiny.

Smacznego!

 

Po więcej góralskich przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy„. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ NOWY ODCINEK PROGRAMU NA YOUTUBE:

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Tagi
Pokaż więcej

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close