Przebojowe Smaki Mariusza Kalagi: Polędwiczki palce lizać ;-)

Kraj produkcji: Polska

Rok produkcji: 2019

Przeznaczenie wiekowe: 12

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu! Razem z Bogusią Kalagą przygotuj polędwiczki zawijane boczkiem w sosie kaparowym z dodatkami. Gwiazdorski przepis tylko w TVS!

 

 

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Tym razem przygotujemy polędwiczki zawijane w boczku według Bogusi Kalagi – łapcie przepis i szybko do garów!

 

Gotuj z Bogusią Kalagą

W każdą sobotę spotykamy się w kuchni z Bogusią Kalagą! Tym razem przygotujemy polędwiczki zawijane w boczku w towarzystwie sosu kaparowego, fasolki szparagowej i opiekanych ziemniaczków.

 

Polędwiczki z boczkiem

Składniki

– polędwiczka ok. 500-600 g

– 2 łyżki musztardy rosyjskiej (pikantnej)

– 2 ząbki czosnku

– średniej wielkości cebula

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 3 łyżki masła klarowanego

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw polędwiczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z białych błon. Następnie kroimy na równej wielkości (ok. 2 cm) kawałki – każdy solimy, pieprzymy, smarujemy czosnkiem i oliwą z każdej strony. Rozkładamy plastry cienko pokrojonego boczku, smarujemy każdy z nich musztardą rosyjską i zawijamy boczkiem – tak, aby powstał medalion. Spinamy go wykałaczką, aby boczek nie odpadł w trakcie smażenia. Na patelni roztapiamy masło klarowane i smażymy polędwiczki (3 minuty z każdej stron). Po usmażeniu pozostawiamy na patelni zdjęte z ognia, aby odpoczęły.

 

Fasolka zielona i żółta

Składniki

– 300 g fasolki żółtej szparagowej

– 300 g fasolki zielonej szparagowej

– 2 plastry boczku

– cebula

– łyżka oliwy

– łyżka octu balsamicznego

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Fasolkę gotujemy al dente. Po ugotowaniu wrzucamy do miski z lodem, aby dalej się nie gotowały. Następnie na patelni przesmażamy boczek, dodajemy oliwę i smażymy cebulę. Później dodajemy ocet balsamiczny i odrobinę wody, po czym solimy i pieprzymy. Dodajemy fasolkę i obtaczamy ją dokładnie w sosie.

 

Sos kaparowy

Składniki

– 2 łyżki kaparów

– mała cebula

– łyżka musztardy francuskiej

– łyżka oliwy z oliwek

– 200 ml śmietanki 30 %

– łyżka sosu sojowego

– sól, pieprz

– szczypta pieprzu cayenne

 

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przesmażamy kapary. Chwilę smażymy i dodajemy śmietanę, następnie dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu.

 

Ziemniaki opiekane

Składniki

– 10 ziemniaków

– łyżka oliwy

– łyżeczka papryki wędzonej

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy (młode ziemniaki dokładnie myjemy). Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu umieszczamy na blaszce do pieczenia. Następnie posypujemy pieprzem, papryką oraz skrapiamy oliwą. Na koniec wstawiamy na parę minut do grilla.

 

Gotowe danie skomponuj wedle uznania na talerzu i… smacznego!

(fot. TVS)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Bogusia Kalaga gotuje: Roladki schabowe z borowikami [PRZEBOJOWE SMAKI]

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close