reklama
Silesia Flesz najnowsze informacjeTVS VIDEO

Cukrzyca u dzieci. W GCZD będą warsztaty edukacyjne

reklama

Kiedy choruje się na cukrzycę, trzeba bardzo uważać, zwłaszcza na to co się je. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy chorym jest dziecko.

Jak mówią rodzice pacjentów oddziału diabetologii i pediatrii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka, codzienność skupia się na ciągłym sprawdzeniu poziomu cukru i zdrowym odżywianiu. Sam szpital też nie tylko leczy, ale próbuje wspierać rodziców. Pomoże w tym otwarta po remoncie kuchnia, w której będą odbywać się warsztaty edukacyjne. 

Siedmioletni Szymon wie, że pompa powinna wskazywać poziom cukru pomiędzy 70 a 180. W końcu z chorobą żyje już od 4 lat, ale nie tylko on.

Żyjemy, że tak powiem bez spontanu, na gwizdek, w gotowości. To są moje odczucia. Wspieramy go w tej chorobie. Jesteśmy partnerami tak, bo to nie tylko dziecko choruje, ale również cała rodzina.” – mów Katarzyna, mama Szymona chorującego na cukrzycę

reklama

Żeby pilnować właściwego poziomu cukru, trzeba pilnować diety. Diabetycy muszą dbać o zdrowe odżywianie, tak jak 7-letnia Anastazja. O chorobie ona i jej rodzice dowiedzieli się rok temu. Diagnoza była zaskoczeniem.

„Wykonaliśmy szereg badań. Dziecko zaczęło mi słabnąć, budzić się w nocy. Ciągle była jakoś osłabiona. Nie mogliśmy normalnie funckjonować, stąd też zabrałam ją na badania. Niestety wyniki, jeżeli chodzi o cukier, o glikemię, były bardzo kiepskie i udaliśmy się tutaj z córką na oddział diabetologii.” – mówi Anna Blacharska, mama i darczyńca z firmy Blech-Stal Blecharscy.

Początki były trudne, dlatego pani Anna postanowiła wspomóc zarówno szpital, jak i innych rodziców, którzy muszą stawić czoła chorobie. Na oddziale diabetologii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka powstała nowa kuchnia, która będzie pełnić różne funkcje.

„Bo tutaj nie tylko leczymy, edukujemy dzieci i te młodsze i dzieci oczywiście starsze, młodzież również, bo przecież jest cukrzyca wieku dziecięcego i rodziców. To od rodziców zależy, żeby potem to co tutaj staramy się leczyć, bo jest to choroba przewlekła i właściwie nieodwracalna, ale też oswojenie. To są mali wojownicy” – mówi Maria Szymich-Lukosek, z-ca dyrektora ds. ekonomiczno-finansowych GCZD

Wojownicy, u których cukrzyca może spowodować tzw. kwasicę ketonową, która jest bezpośrednim zagrożeniem życia. Podczas warsztatów w nowej kuchni dzieci nauczą się jak komponować posiłki i dobierać do nich odpowiednią ilość insuliny.

„Patrzmy na etykiety, zobaczmy ile i jaka jest zawartość cukrów w danym produkcie. Często dodawane są cukry, jest to duży problem. W żywności wysoko przetworzonej mamy też dużo sodu, dużo soli. I to też są produkty, których powinniśmy unikać. Także jedzmy zdrowo, z dużą ilością warzyw i owoców codziennie. Pamiętajmy o tych 5 porcjach, żeby to było pół talerza. Pamiętajmy, żeby to było ciemne pieczywo, nieprzetworzone, żeby to były zdrowe białka.” – mówi lek. Anna Tkacz, koordynator zespołu diabetologicznego w GCZD.

Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka ma w planach rozbudowę oddziału diabetologii i pediatrii. W przyszłości szpital chce stworzyć jeszcze większą kuchnię i salę sportową.

Autor: Karolina Komada

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button