reklama
BiznesKategorieKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Kuchenne Rewolucje w Katowicach. Magda Gessler i Bayer Landhaus na Ligocie

reklama

Kuchenne Rewolucje w Katowicach. Magda Gessler przeprowadziła je w lokalu na Ligocie. Dawnej pizzerii, teraz Bayer Landhaus. To tam zrealizowała nowy odcinek swojego programu. Dziś otwarcie lokalu.

Chcecie wiedzieć, gdzie odbyły się Kuchenne Rewolucje w Katowicach? Mimo iż ta miejscówka cieszy się popularnością wśród mieszkańców od wielu lat, to na pewno wielu katowiczan zapytanych o to, gdzie w mieście jest ulica Tomasza, poległoby na takim pytaniu. Podpowiadamy: Tomasza szukajcie na Starej Ligocie. Jest to przecznica ulicy Rolnej. Lokal działa pod numerem 12, tuż przy skrzyżowaniu z Rolną. To teraz restauracja bawarska. Dokładniej: szynk Bayer Landhaus.

Kuchenne Rewolucje w Katowicach - Bayer Landhaus w Ligocie
fot. Tomasz Borówka

Była pizzeria i pierogarnia

Tu, przy ulicy Tomasza funkcjonowała niegdyś powszechnie znana w okolicy cukiernia. A już w XXI wieku otwarła się włoska restauracja i pizzeria Meltini.

– Na początku tutaj otworzyliśmy pizzerię, mieliśmy też makarony. Później wprowadziliśmy pierogarnię, którą połączyliśmy sobie z pizzerią – wspomina pan Arek, jeden z właścicieli.

reklama

Po metamorfozie w „Kuchennych Rewolucjach” lokal przestawił się na kuchnię bawarską. Klienci będą też raczyć się przednim, bawarskim piwem.

Kuchenne Rewolucje w Katowicach - Bayer Landhaus w Ligocie
fot. Tomasz Borówka

Po wzorce spod Alp sięgnięto również aranżując wnętrze. Ściany przyozdabia m.in. tworząca odpowiedni nastrój fototapeta z zabytkowymi kamienicami, niczym na rynku bawarskiego miasteczka. Są też grafiki przedstawiające urodziwe dziewczęta w bawarskich piwiarniach oraz Bawarczyków w ludowych strojach. Analogiczne do tych na fototapecie kamienice zdobią też lokal od zewnątrz.

Lokal w stylu bawarskim z pewnością wzbudziłby co najmniej zaciekawienie w Ligocie sprzed stu i więcej lat. A już z pewnością wśród pamiętających restaurację Jakobsena czy Fürstliche Gasthaus Waldschlöss (Książęcy Zajazd Leśny Zamek) nieopodal dworca kolejowego w Ligocie, zwanej wówczas Idaweiche. Zresztą co tu dużo mówić – samo słowo szynk miłe jest śląskiemu uchu od wieków. Warto docenić to pomysłowe nawiązanie do naszej, jakże bogatej historii i kultury. Życzymy powodzenia.

A skąd pomysł na Kuchenne Rewolucje?

– Pojawiła się okazja i postanowiliśmy z niej skorzystać – mówi właściciel. – Wszystko zadziało się błyskawicznie. Bardzo fajnie było poznać panią Magdę, poznać jej smaki, zainspirować się nią, podebrać jakieś pomysły.

Kuchenne Rewolucje w Katowicach - Bayer Landhaus w Ligocie
fot. Tomasz Borówka

Błyskawiczne Kuchenne Rewolucje w Katowicach

Od zgłoszenia wszystko potrwało w zasadzie tydzień, łącznie z samą metamorfozą lokalu. Kuchenne Rewolucje w Katowicach na Tomasza tradycyjnie ukoronowała kolacja z Magdą Gessler, która odbyła się 10 kwietnia.

– Można powiedzieć, że wciąż jeszcze jesteśmy w szoku – przyznaje pan Arek.

– Był stres? – pytamy.

– Był – odpowiada. – Choć większy jest ten przed otwarciem już dla gości…

Kuchenne Rewolucje w Katowicach - Bayer Landhaus w Ligocie
fot. Tomasz Borówka

To zaś już dziś, w sobotę 13 kwietnia. W menu m.in. Semmelknödel i Leberkäse.

A kiedy premiera w telewizji?

– Na jesień – wyjaśnia właściciel.

Kuchenne Rewolucje w Katowicach - Bayer Landhaus w Ligocie
fot. Tomasz Borówka

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button