reklama
KulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Najlepsze ciasta na świecie. Polska w czołówce

reklama

Polacy mają prawdziwe powody do dumy. Nasze tradycyjne wypieki zostały właśnie docenione przez użytkowników jednego z najbardziej popularnych na świecie internetowych serwisów kulinarnych. 

 

Serwis „Taste Atlas” przygotował ranking najlepszych ciast i deserów na świecie. Jak się okazuje, polskie słodkości znalazły ogromne uznanie użytkowników, gdyż w pierwszej dziesiątce znalazły się aż trzy polskie ciasta. 

Nasz polski sernik zajął wysoką drugą pozycję. Zdeklasował tym samym swojego nowojorskiego kolegę, który uplasował się 10 miejsc niżej. W pierwszej dziesiątce odnajdziemy jeszcze dwa inne polskie ciasta: sękacz (6. miejsce) oraz karpatka (9. miejsce).

reklama

Poza pierwszą dziesiątką rankingu znalazły się też inne polskie ciasta:

  • marcinek – 11. miejsce

  • kremówka – 14. miejsce

  • piernik – 35. miejsce

  • śląski kołocz – 74. miejsce

  • wuzetka – 82. miejsce

Portal „Taste Atlas” to interaktywny przewodnik po tradycyjnych kuchniach i restauracjach całego świata. W jego bazie znajdziemy tysiące potraw i napojów z różnych krajów i kultur. Odnajdziemy tu też adresy polecanych restauracji. Twórcą portalu jest Matija Babić – chorwacki dziennikarz.

PRZEPIS na tradycyjny polski sernik

Przepis z portalu Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

  • Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
  • Przygotować tortownicę o średnicy minimum 26 cm (mierzona od środka). Posmarować ją masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez 60 minut. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika). Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button