reklama
Silesia Flesz najnowsze informacje

Pięknie pachnie, ale jest bardzo niebezpieczna. Zwłaszcza dla dzieci

reklama

Najpierw z kłącza wyrasta zielona łodyżka, a dopiero później pojawiają się drobne dzwonki ukryte pomiędzy dużymi, zielonymi liśćmi. Tak rozkwita konwalia majowa, która przyciąga delikatną wonią. Jej piękne, białe kwiaty od wieków są symbolem niewinności. Dziko rosnąca roślina ma wiele właściwości leczniczych.

Wiosna to czas rozkwitu kwiatów i ziół, które budzą się do życia po chłodnym, zimowym okresie. Konwalię majową możemy spotkać w przydomowych ogródkach oraz w lesie, zwykle w dąbrowach lub lasach mieszanych.  Rośnie płatowo, ponieważ rozrasta się głównie za pomocą kłączy. Zwana jest także konwalią leśną, lanuszką, majówką lub kokoryczką. Rośnie niewielka, zazwyczaj ma nie więcej niż 20 cm. Owoc konwalii początkowo jest zielony, a następnie czerwienieje.

Konwalia majowa i jej zastosowanie medyczne

Konwalia majowa znajduje zastosowanie głównie w leczeniu chorób serca. Ma także działanie uspokajające i wspomagające przy reumatyzmie i problemach z pamięcią. Usprawnia pracę mózgu. Ponadto, działa delikatnie moczopędnie oraz łagodzi objawy menopauzy, uśmierza bóle głowy. Glikozydy konwalii poprawiają również ukrwienie mięśni i mózgu, co jest pomocne w przypadku zaburzeń pamięci, czy skłonności do omdleń. Pomaga także przy problemie bezsenności czy nerwicy.

reklama

Konwalia majowa swoje zastosowanie znalazła również w kosmetyce – łagodzi podrażnienia skóry, pomaga w walce z trądzikiem i łupieżem. Z kolei olejek eteryczny pozyskiwany z konwalii jest częstym składnikiem perfum.

Należy pamiętać jednak, że granica między lekarstwem a trucizną bywa bardzo cienka, dlatego nie zaleca się przetwarzania konwalii w warunkach domowych i spożywania nalewek własnej roboty.

Czy konwalia jest trująca?

Konwalia majowa, choć piękna i niewinnie wyglądająca, jest niestety rośliną o wysokim stopniu toksyczności. Wszystkie jej części – liście, kwiaty, łodyga, a zwłaszcza czerwone owoce są silnie trujące. Ponieważ glikozydy konwalii majowej mają wpływ na pracę serca, przy zatruciu mogą pojawić się zaburzenia jej rytmu. Im większa ilość toksyny trafi do przewodu pokarmowego, tym groźniejsze mogą być skutki zatrucia konwalią. Z uwagi na toksyczność należy trzymać ją z dala od dzieci.

Dochodzą wówczas objawy, takie jak ucisk w klatce piersiowej, nudności i biegunka, zaburzenia widzenia, czy zawroty głowy. W efekcie bardzo silnego zatrucia i braku błyskawicznej pomocy medycznej może dojść do zatrzymania akcji serca i śmierci pacjenta.

Na szczęście smak konwalii majowej nie zachęca do jej spożywania. Niestety zatrucia konwalią zdarzają się najczęściej u dzieci – białe kwiaty o dzwonkowatym kształcie przyciągają uwagę maluchów. Warto wiedzieć, że nawet woda, w której stały konwalie cięte, jest toksyczna.

Konwalia w ogrodzie – uprawa

Konwalie uprawiane w ogrodzie kwitną zwykle w maju. Żeby prawidłowo się rozwijały, powinno się je sadzić na glebie próchniczej, wilgotnej, o dużej przepuszczalności. Warto wybrać miejsce bardziej zacienione, ponieważ w delikatnym cieniu konwalia majowa najlepiej rośnie – podobnie, jak w warunkach naturalnych.

Źródło: Lasy Państwowe

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button