KrajRegion

Pizza „Wypasiony Baca” z kapustą i golonką [U BACY NA CACY]

Nowe spojrzenie na pizzę, czyli robimy włoski placek w polskim stylu! Pizza „Wypasiony Baca” z kapustą i golonką… Tego przepisu nie możesz nie spróbować!

 

Pizza z kapustą zasmażaną i golonką? Jesteśmy na TAK! W ostatnim odcinku kulinarnych przygód w programie „U Bacy na CacyArtur „Baca” Bacowski razem z Dominikiem Gąską – szefem kuchni Oberża „Czarny Groń” – przygotował wyjątkową, sezonową pizzę „Wypasiony Baca”… A już teraz możesz sprawdzić ten przepis w swojej kuchni!

Co tydzień nowe przepisy w premierowych odcinkach programu „U Bacy na Cacy” – oglądaj w każdą sobotę o 19:40!

 

Dlaczego chcą zamknąć Nikiszowiec? TOP 5 Silesia Flesz

„Wypasiony Baca”, czyli pizza z kapustą i golonką

Składniki

– golonka

– 300 g ziemniaków

– 2 łyżki chrzanu

– łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

– 200 ml słodkiej śmietany

– bundz wędzony

– oscypek wędzony

– mała czerwona cebula

– sól, pieprz

 

Marynata do golonki

Składniki

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki musztardy

– ½ łyżeczki papryki ostrej

– 2 łyżeczki papryki słodkiej

– 2 łyżki miodu

– pół szklanki ciepłej wody

– sól, pieprz

 

 

Pizza „Wypasiony Baca”

Przygotowanie

Na samym początku przygotuj ciasto na pizzę według ulubionego przepisu.

Przypominamy, że ciasto na pizzę, którą przygotowaliśmy w programie, jest pilnie strzeżoną recepturą Oberży „Czarny Groń”. Dlatego jeśli chcesz spróbować, jak smakuje w oryginale – koniecznie odwiedź Rzyki!

Przygotuj marynatę do golonki poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Następnie golonkę zamarynuj i pozostaw na 48 godzin. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 2 godziny.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przełóż do wysokiego naczynia i dodaj chrzan, łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, odrobinę soli oraz słodką śmietanę. Później całość zblenduj na jednolitą masę.

Następnie mięso z golonki oddziel od kości i pokrój na drobno. Bundz oraz oscypek również pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój w piórka cebulę czerwoną.

Ciasto na pizzę rozłóż na blacie oprószonym mąką. Następnie na cieście rozsmaruj cienką warstwę sosu chrzanowo-ziemniaczanego i ułóż na nim równomiernie wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Pizzę należy piec do momentu jej zarumienienia się – w zależności od piekarnika i ciasta będzie to około 10 minut, jednak najlepiej obserwować pizzę podczas pieczenia, by jej nie przypalić!

 

Smacznego!

(fot. TVS)

Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:40, z kolei powtórki w sobotę o 15:10 i w niedzielę o 14:25!

 

PRZYGOTUJ TEŻ ENERGETYCZNEGO BURGERA PROSTO Z ENERGYLANDII!

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Tagi
Pokaż więcej

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Szanowni Państwo, w związku z obowiązywaniem przepisów RODO informujemy, iż jako podmiot przetwarzający dane osobowe realizujemy swoje obowiązki zgodnie z nowymi standardami. Prosimy o zapoznanie się kliknij by zapoznać

Close