reklama
KobietaKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Przepis na świąteczny barszcz

Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez jednej z najbardziej tradycyjnych świątecznych potraw, czyli barszczu. Oto nasze przepisy na świąteczny barszcz.

 

 

Przepis na świąteczny barszcz. Oto nasze propozycje.

reklama

Szybki barszcz. Przepis na świąteczny barszcz

Barszcz ten przygotujesz w nieco ponad godzinę, więc to idealna alternatywa dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób. 

Głównymi składnikami ekspresowego barszczu wigilijnego są buraki oraz czosnek. Najlepiej ugotować te składniki na warzywnym wywarze – unikając kostek rosołowych, które zawierają konserwanty i sól. 

Składniki 

  • 1,5 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • wywar warzywny (2 szklanki)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Przyprawy 

  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Należy umyć i pokroić buraki, dodać czosnek i zalać wywarem warzywnym. Następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy przez ok. 1 h. Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy przez ok. 10/15 minut.

Przepis na świąteczny rosół z ryby. Sprawdźcie naszą propozycję

Rosół z ryby na święta. Przepis

Barszcz na zakwasie

Składniki na zakwas z przepisu Anny Starmach 

  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • woda mineralna

Buraki należy umyć i cienko obrać lub zetrzeć na tarce. Następnie należy je ułożyć w szklanym naczyniu i dodać przepołowiony czosnek i przyprawy. Kolejno, całość zalać wodą, tak aby przykrywała buraki. Naczynie należy przykryć ściereczką i zostawić na 3-7 dni. Kiedy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piania, oznacza to, że zakwas jest gotowy. 

Przepis na typowy śląski barszcz

Śląski barszcz różni się od jego tradycyjnej wersji kilkoma składnikami. 

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek
  • sok z cytryny 
  • 2 l wody

Buraki myjemy i zalewamy wrzątkiem. Następnie należy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kolejno, znowu zalewamy wrzątkiem, zakwaszamy i podgotowujemy, dodając przyprawy. Przecedzamy barszcz. Następnie dodajemy jabłka, wcześniej również starte na tarce. Łączymy śmietanę i mąkę i również dodajemy do barszczu. Całość gotujemy. Na końcu dodajemy chrzan.

Moczka i makówki. Tradycyjne potrawy na świąteczny stół

Moczka i makówki. Przepis

Z czym podać barszcz?

Barszcz można podawać tradycyjnie z uszkami, pasztecikami lub pierożkami z kapustą i grzybami. 

Można go podawać także z kulebiakiem , który przygotowuje się z ciasta drożdżowego z dodatkiem kapusty i suszonych grzybów. 

Tradycyjny śląski barszcz możemy podawać z ziemniakami. 

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button