Kategorie

Konfitura z czerwonej cebuli [PRZEPIS] Do czego ją dodać?

Konfitura z czerwonej cebuli [SKŁADNIKI]

 

Aby przygotować konfiturę z cebuli, potrzebujemy:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • suszony tymianek
  • brązowy cukier lub miód
  • czerwone, półwytrawne wino
  • oliwę
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

 

Konfitura z czerwonej cebuli [PRZEPIS]

 

Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekaną w wiórki cebulę. Smażyć powoli, aż się zeszkli, w międzyczasie dodać czosnek, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Jeśli używamy cukru, należy dodać 2 łyżki od razu do cebuli. Jeśli miodu – dopiero, gdy cebula zmięknie. 

 

Gdy cebula zmięknie, dodajemy wino (pół kieliszka), ocet balsamiczny (6 łyżek) i zmniejszamy płomień, by cebula dusiła się w tym sosie. Powoli odparowujemy płyny, cały czas mieszając, by cebula się nie przypaliła. Na tym etapie ewentualnie doprawić do smaku solą lub pieprzem. Gotową konfiturę z czerwonej cebuli można włożyć do słoiczków i zawekować.

 

Konfitura z czerwonej cebuli [DO CZEGO DODAĆ]

Domowa konfitura z cebuli sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs, dań z grilla, ale również do serów, wędlin czy po prostu dodana na grzankę. Można używać jej jako zamiennika żurawiny. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button