Kategorie

Katowice: Nowa restauracja serwuje klientom wodę z kranu! Kranówa to samo zdrowie?

O nabijaniu w butelkę nie ma tu mowy. Woda zawsze świeża, dla klientów za darmo i prosto z kranu. -Nigdy do tej pory nikt się nie skarżył na to, że ta woda jest u nas dostępna, że to jest wbrew zdrowemu żywieniu, wbrew zasadom absolutnie klienci są zadowoleni – mówi Magdalena Bugaj, właścicielka "moodro bistro & cafe" serwuje wodę z kranu. Podobnie jak właściciele, bo woda z kranu oznacza mniej plastiku w koszu i więcej pieniędzy w kieszeni. Mimo to, to wciąż jedno z niewielu miejsc, które na taki ruch się zdcydowało. W całej Polsce jest ich zaledwie dwieście. -Część z nas jakoś nie bardzo wierzy, że to jest zdrowe,  tymczasem okazuje się że jest dokładnie na odwrót. Woda w polskich kranach jest zdrowa i bezpieczna można ją spokojnie pić bez obaw o jakieś zakażenie – mówi Konstanty Radziwiłł, Naczelna Izba Lekarska, kandydat na ministra zdrowia.

 

 

Tymczasem jest nie tylko zdatna do picia bez gotowania, ale jej gotowanie jest nawet niewskazane- ponieważ traci wówczas cenne minerały takie jak wapń, magnez, mangan czy cynk. Czystego H2O w wodzie z kranu jest sporo, bo normy regulujące dopuszczalną obecność pożądanych składników, takich jak żelazo są bardzo restrykcyjne. –200 mikrogramów na litr w wodzie może się znajdować żelaza natomiast 15 tysięcy, 18, 20 zależy od tego jaki to suplement może znajdować się w jednej tabletce – mówi Krzysztof Trybulec, laboratorium GPW. Mimo tak zaostrzonych norm, sytuacje gdy wielkość dopuszczalnych w wodzie składników jest przekroczona to rzadkość. -Gdziekolwiek w Polsce jestem, piję wodę z kranu i nie mam co do tego obiekcji – podkreśla Krzysztof Trybulec, laboratorium GPW. Badania obejmują około 100 różnych wskaźników, a woda sprawdzana jest kilka razy na dobę. Dlatego jak zapewnia Edyta Powązka która jej stan kontroluje od 17 lat, nawet to, co niepokoi nas na pierwszy rzut oka, często nie powinno nas w wodzie martwić, bo nawet jej brzydki kolor to często po prostu więcej manganu lub żelaza. -Wiadomo, że woda miękka bardziej korzystna dla czajników czy różnego sprzętu, który stosujemy w gospodarstwie domowym, natomiast no woda twarda jest już mniej lubiana, aczkolwiek dla zdrowia bardziej korzystna – mówi Edyta Powązka, Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów S.A.

Powiązane artykuły

 

 

By pokazać Polakom jak w ciągu ostatnich lat przeprowadzone inwestycje w obrębie infrastruktury wodociągowej przyczyniły się do poprawy jakości wody, powstał portal pijewodezkranu.org. Jak zapewniają jego założyciele, woda z kranu w Londynie, Paryżu i Warszawie spełnia te same wymagania! -Sporo osób taką wodę tak naprawdę piło już wcześniej, natomiast nie mogło zidentyfikować się, że żadną grupą który by takie idee motywowane dodatkowo ekologią i racjonalnym wykorzystaniem zasobów promował – uważa Michał Kozurno z portalu pijewodezkranu.org. I wydaje się, że ta promocja potrzebna jest najbardziej. Bo mimo, że woda z kranu jest dostępna o każdej porze i w każdym miejscu, nie wymaga odwiedzania sklepu i jest dużo tańsza, 60% Polaków deklaruje, że boi się ją pić.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button