Kategorie

Rudzie Smaki 2016: Kalendarz dla prawdziwych Ślązaków [ZDJĘCIA]

Kalendarz „Rudzkie Smaki” to wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Przez cały rok uczestnicy konkursu nadsyłali receptury na dania i przetwory, skrywane w babcinych kredensach czy prywatnych notatnikach. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu. – Mamy nadzieję, że przepisy znajdujące się przy poszczególnych miesiącach będą ciekawą inspiracją na dania serwowane podczas spotkań noworocznych, Dnia Kobiet, pikniku, świąt, czy Dnia Górnika – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – W naszym kalendarzu można znaleźć zarówno dania tradycyjne i regionalne, jak i współczesne czy inspirowane kuchniami różnych stron świata. Z pewnością nie brakuje tu ciekawych wariacji kulinarnych, wśród których każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie i swoich najbliższych – dodaje.

 

Konkurs „Rudzkie smaki – sezon II” był kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Rudzianie przesyłali przepisy i receptury na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę. Podsumowaniem zabawy był kulinarny kalendarz, a jednocześnie praktyczna książka kucharska przygotowana przez samych mieszkańców.

 

Powiązane artykuły

W 2015 roku również wybierane były smaki miesiąca, ale tym razem określana była tematyka konkursu. W lutym panowie mogli się popisać swoimi kulinarnymi zdolnościami i przygotować coś z okazji Dnia Kobiet, marzec był okazją do wyszukania i przypomnienia sobie przepisów na wielkanocne potrawy. Kwietniowa edycja „Rudzkich smaków” przebiegała pod hasłem „Rudzki kosz piknikowy”, w maju można było przypomnieć sobie smaki dzieciństwa, a w czerwcu była okazja do podzielenia się swoim przepisem na przetwory. Lipiec należał do Edyty Włodarczyk, rudzianki, laureatki VIII edycji programu „Ugotowani”. W sierpniu wybrano smak wakacji, we wrześniu można było podać swój sposób na domową nalewkę. Październik był czasem na „ajntopf”, a w listopadzie należało zaproponować danie dla „hajera”. W grudniu mieszkańcy przesyłali propozycje potraw 
na wigilijny stół.

 

Zwycięskie przepisy 2015 roku, tzw. smaki miesiąca, znalazły się w kalendarzu. Rok 2016 otwiera przepis na karnawałowy tatar ze śledzia autorstwa Michała Kaczmarczyka, ambasadora i jurora konkursu, szefa kuchni Druid Pubu w Rudzie Śląskiej. Kalendarz zawiera też bonus – przepis szefa kuchni restauracji Wiśniowy Sad.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button