Kategorie

Zabrze: Kopalnia Guido jeszcze głębsza! Turyści zjadą na poziom 355 metrów! [ZDJĘCIA]

Poziom 355 to zupełnie nowa, nie udostępniana do tej pory część zabytkowej Kopalni Guido. Stanowi on obszar ściany wydobywczej nr 4, eksploatowanej w celach szkoleniowo-badawczych w drugiej połowie XX wieku. Wyprawa na poziom 355 to górnicza szychta w pełnym ekwipunku. Przed zjazdem do nieczynnego oddziału wydobywczego na poziomie 355 każdy turysta pobierze niezbędny ubiór ochronny: sztygarski strój, flanelową koszulę, gumioki, hełm oraz lampę z pokrowcem. Chwilę potem sygnalista szybowy otwiera przed Tobą wrota szoli i zaczyna się zjazd na poziom 320, gdzie rozpoczyna się wędrówka w najgłębsze zakamarki kopalni.

Półtorej kilometra górniczymi chodnikami, upady o nachyleniu od 15 do 25 stopni, wzniosy, zaniżenia i ciasne przejścia to krajobraz trasy na poziomie 355. Towarzyszyć będą przenośniki zgrzebłowe, rurociągi do tłoczenia podsadzki i cała masa górniczej stali. Nad głową zobaczyć będzie można pyłowe zapory przeciwwybuchowe, które miały za zadanie chronić pozostałą część kopalni przed ewentualną eksplozją pyłu węglowego. Punktem kulminacyjnym górniczej szychty na poziomie 355 jest ciasne przejście przez ponad 100-metrową ścianę węglową o nachyleniu -10 stopni. Strop w tym miejscu podtrzymują gęsto rozstawione stojaki Valent, na Śląsku popularnie zwane walenciokami. Pokład węgla znajduje się tu na wyciągnięcie ręki. Historycznie jest to ostatnie miejsce fedrunku w Kopalni Guido.

 

Po wyjściu ze ściany wydobywczej kondycję turystów sprawdzi stromy upad prowadzący w płytsze rejony Kopalni Guido. Z górniczej szychty zwykle wraca się kolejką. Opuszczając poziom 355 zwiedzający Guido udadzą się na dworzec osobowy SO-1, gdzie w dalszą podróż zabierze wszystkich elektryczna kolejka podwieszana. Stacja końcowa znajduje się w pobliżu pubu w Hali Pomp. Trasa jest już prawie ukończona – pierwsi turyści zjadą w Guido na poziom 355 metrów na przełomie stycznia i lutego 2016 r.

Powiązane artykuły

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button