Kategorie

Buchty Adama, czyli przepis na osłodzenie sobie dnia

– Myślę, że to świetna alternatywa dla zwykłych bucht na parze. Forma zamkniętej kanapki z ulubionym składnikiem pozwala na zjedzenie jej na wiele sposobów. Nadzienie to już tylko nasza fantazja. Możemy użyć powideł, budyniu, świeżych owoców, a dla dzieci można przygotować bułeczki z ich ulubioną nutellą – proponuje autor przepisu Adam Jop.

 

Popularne w całej Polsce, na Śląsku nazywane buchtami, kluski na parze podawane są zazwyczaj na słodko, polane masłem i posypane cukrem. W bogatszej wersji mają nadzienie zależne od upodobań i dostępnych owoców sezonowych. Dla wielu danie to jest wspomnieniem smaków dzieciństwa.

 

Powiązane artykuły

Buchty Adama

Składniki:
500 g mąki pszennej,
20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
300 ml mleka,
60g roztopionego masła,
1 małe jajko,
2,5 łyżki cukru,
1/4 łyżeczki soli.

 

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn. Mieszamy drożdże z 1 łyżką cukru, dodajemy 4 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy dodając stopniowo 3 łyżki mąki, aż masa będzie gładka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-25 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę mieszamy z rozczynem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy dodając pod koniec roztopiony tłuszcz.

 

Ciasto powinno być  miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 50 – 55 gramowe części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy.

 

Układamy blisko siebie na blaszce (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut. Przed samym pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu podajemy oprószone cukrem pudrem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button