Przegląd prasy: Trzy kawy dla zdrowia, ale bez cukru, mleka i słodkiej przekąski
Konsumpcja kawy wrosła w Polsce o 80 procent w ciągu ostatnich 10 lat. Wypicie około trzech filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Przeciętnie każdy z nas wypija w ciągu roku 2,5-3 kg kawy. Jak się okazuje kawa ma wiele walorów prozdrowotnych, a potwierdzają to dane z ponad 200 badań, zgromadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton w Anglii.
U osób, które piją około trzech filiżanek kawy dziennie, zaobserwowano zmniejszenie się ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, chorób wątroby, demencji, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona czy niektórych rodzajów nowotworów.
Osoby pijące kawę powinny jednak unikać słodzenia napoju, dodawania do niego mleka czy śmietanki oraz łączenia kawy ze słodką przekąską.
Warto pamiętać jednak o tym, że kawa kawie nierówna. Zawartość cennych składników zależy od tego gdzie rosła.
(źródło: Tygodnik Angora)