Kategorie

13 Festiwal „Śląskie Smaki” już niebawem

W konkursie kulinarnym do walki o złoty, srebrny lub brązowy Durszlak oraz o tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” stanąć może każdy: profesjonalny kucharz, uczeń szkoły gastronomicznej i amator gotowania. W tych kategoriach zmierzą się ze sobą miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego. Łącznie do konkursu mogą stanąć 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą startować w składzie do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – do 2 osób.

Wyjątkowym elementem festiwalu jest emocjonująca Bitwa Smaków, w której udział wezmą: doskonale wszystkim znany Remigiusz Rączka, którego przeciwnikiem w tym roku będzie znakomity kucharz Marek Furczyk – szef kuchni i właściciel w pszczyńskim Punkcie G-astronomicznym. Panowie zmierzą się z tematem odpowiednim dla miejsca festiwalu, a będzie nim… „DZIK KONTRA JELEŃ”. Efekty kulinarnych zmagań kucharzy, będzie mogła zdegustować publiczność zgromadzona w pszczyńskim parku.

Zobacz także: Paweł Nowak – Mistrz Świata gra w Zośkę 320 metrów pod ziemią!

Paweł Nowak – Mistrz Świata gra w Zośkę 320 metrów pod ziemią [WIDEO]

Powiązane artykuły

Nie zabraknie również regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” to już znana i rozpoznawalna w Polsce marka. Zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie (EDEN 2015).

Festiwal „Śląskie Smaki”, odbywając się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego, promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna. Promuje gotowanie z produktów nieprzetworzonych, a przez to lepszych dla naszego zdrowia.

„Jesteśmy przekonani, że i w tym roku smaków będzie wiele, kusząc wszystkich unoszącym się aromatem” – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej – „Każdego, roku drużyny startujące w konkursie kulinarnym, prześcigają się w pomysłowości na odkrywanie często zapomnianych potraw.”

Wciąż trwa nabór do konkursu kulinarnego 13. Festiwalu „Śląskie Smaki”. Na zgłoszenia drużyn konkursowych czekamy do 31 maja 2018 (marta@slaskiesmaki.pl)

Regulamin konkursu jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl

W programie imprezy:
13:00 Uroczyste otwarcie Festiwalu
13:00-16:00 Konkurs Kulinarny „Śląskie Smaki”
13:15 Wokaliści studia piosenki „VoicePless”
13:45 „Złota Lira w Pszczynie” – koncert orkiestr dętych
15:30 „Roztańczona Pszczyna” – pokazy taneczne
16:00 „Makula Band” – śpiewający kabaret
17:00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17:45 Wokaliści Studia Piosenki „VoicePless”
18:15 Bitwa Smaków, czyli dzik kontra jeleń pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marka Furczyka
19:00 Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

W trakcie imprez:

stoiska gastronomiczne restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki,
liczne konkursy i animacje dla dzieci.
Wstęp wolny!

Źródło i foto: Slaskie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button