reklama
Wiadomość dniaZdrowie

Żywienie dojelitowe w warunkach domowych. W województwie śląskim każdy potrzebujący otrzyma pomoc

reklama

Województwo śląskie jest przykładem płatnika, który inwestuje w procedury obniżające koszty hospitalizacji, takie jak żywienie dojelitowe w warunkach domowych. Realizuje tym samym założenia Ministerstwa Zdrowia, by w uzasadnionych przypadkach relokować środki z lecznictwa zamkniętego w kierunku opieki ambulatoryjno-domowej.

 

Od 2013 roku nakład na tę procedurę na Śląsku wzrósł o 312%, co z kolei realnie przekłada się na oszczędności w Narodowym Funduszu Zdrowia – żywienie dojelitowe w domu jest tańsze nawet o 70-80% względem opieki w  szpitalu. Refundacja obejmuje nie tylko dobór i dostarczenie diet, ale opiekę personelu medycznego i  szkolenia dla pacjenta i jego bliskich.

Nie ma skutecznego leczenia bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego, które ma na  celu poprawę lub utrzymanie stanu odżywienia, prawidłowego rozwoju, poprawy rokowania oraz  przyspieszenia powrotu do zdrowia. Naturalną drogą podawania posiłków jest droga doustna, jednak w sytuacji, w której ten sposób jest niemożliwy lub niewystarczający, powinno zostać wdrożone żywienie dojelitowe bezpośrednio do żołądka lub jelita, a w ostateczności pozajelitowe (dożylne). Żywienie dojelitowe stosuje się zarówno u  dzieci, osób dorosłych, jak i starszych, przede wszystkim w przypadku:

reklama

-Chorób neurologicznych przebiegających z zaburzeniami połykania, których przyczynami mogą być m.in. udar mózgu, choroby Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne, czy stwardnienie rozsiane;
-Chorób onkologicznych, w wyniku których dochodzi do niedrożności górnego odcinka przewodu pokarmowego, wywołanej przez guza nowotworowego lub powikłania leczenia onkologicznego. Terapia żywieniowa jest integralną częścią opieki okołooperacyjnej w onkologii;
-Nieswoistych chorób zapalnych jelit, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna;
-Dziecięcego porażenia mózgowego, mukowiscydozy;
-Chorych nieprzytomnych.

Ważnym wskazaniem jest również przygotowywanie do operacji oraz żywienie w okresie rekonwalescencji i rehabilitacji w przypadku pacjentów, u których występuje niedożywienie lub jego ryzyko. Żywienie dojelitowe stosowane jest nie tylko w szpitalu, ale również w hospicjach, zakładach opieki długoterminowej i w domu pacjenta.

Moment, w którym lekarz proponuje żywienie dojelitowe, jest momentem krytycznym i nie powinien zostać przeoczony. Leczenie żywieniowe to najlepszy i jedyny sposób na prawidłowe odżywienie organizmu. Pacjenci często się wahają – obawy przesłaniają im korzyści tej metody żywienia. Nie mają świadomości, że to jest właśnie czas, w  którym już nie ma możliwości pokrycia ich zapotrzebowania energetycznego standardową dietą, a opóźnianie decyzji nie wpłynie pozytywnie na ich stan zdrowia. Niekiedy decyzja jest połowiczna – pacjent jest żywiony tzw. miksem kuchennym, którego wartość odżywcza jest trudna do określenia. Miks kuchenny z założenia jest hipokaloryczny, a ze względu na sposób przygotowania i często niedokładne zmiksowanie potrawy jego stosowanie może prowadzić do zatykania dostępu do przewodu pokarmowego. Dlatego w dobie dostępności żywienia dojelitowego w  warunkach domowych warto z tej procedury korzystać, u każdego pacjenta, który jej potrzebuje – tłumaczy lek. Marta Ślefarska-Wasilewska z Poradni Żywieniowej Nutrimed w  województwie śląskim.

 

Żywienie dojelitowe w domu – korzyść dla pacjenta i gospodarki

 

Z przeprowadzonych badań wynika, że dzięki żywieniu dojelitowemu w domu u pacjentów odnotowano znaczny wzrost masy ciała (o ok. 12% u dorosłych oraz o ok. 40% u dzieci), a co za tym idzie, zmniejszenie współczynnika niedożywienia. Ma to bezpośredni wpływ na o wiele niższy odsetek powikłań infekcyjnych (o ok. 22,5% w porównaniu do czasu przed wdrożeniem domowego żywienia dojelitowego), a co za tym idzie, zmniejsza koszty ich leczenia.

Na żywienie dojelitowe zdecydowałam się w marcu 2013 roku. Zawsze miałam niedowagę, a mukowiscydoza, na którą cierpię pogłębiała ten stan. Na ten krok zdecydowałam się obserwując innych pacjentów, którzy systematycznie popadali w coraz większy stan niedożywienia, co niejednokrotnie doprowadzało do stanów zagrożenia życia. Częste infekcje podczas przebiegu choroby prowadzą do braku apetytu, co powoduje jeszcze większe niedożywienie i kolejne nawracające infekcje, które niejednokrotnie trwają o wiele dłużej i wymagają skomplikowanej kuracji antybiotykami. Długotrwała antybiotykoterapia wyniszcza organizm. Porozmawiałam z moim lekarzem prowadzącym, który poparł prewencyjny krok, jakim jest wprowadzenie żywienia dojelitowego. Odkąd stosuję ten rodzaj żywienia przybrałam na wadze 7 kg i mam o wiele mniej infekcji, które są tak często przy mukowiscydozie. O wiele rzadziej zachodzi potrzeba pobytu w szpitalu – opowiada Anna Krukowska, pacjentka z mukowiscydozą, będąca pod opieką śląskiego oddziału Poradni Żywieniowej Nutrimed.

Z żywienia dojelitowego w warunkach domowych korzystają także dzieci. Tak naprawdę nie pamiętam czasów bez żywienia dojelitowego – mówi Sylwia Olszówka ze Śląska, mama dwuletniej Zosi. Moja córka ze względu na niedrożny przełyk korzysta z  tej metody żywienia od drugiego dnia życia, a dzięki możliwości stosowania jej w domu, możemy w miarę normalnie funkcjonować, będąc cały czas razem. Tak naprawdę dzięki wsparciu żywieniowemu córka może być intensywnie rehabilitowana. Bez odpowiedniego zaopatrzenia w  substancje odżywcze rehabilitacja nie przynosiłaby odpowiednich efektów. Dzięki żywieniu Zosia przybiera na wadze, co jest warunkiem koniecznym do planowanej rekonstrukcji przełyku.

Żywienie dojelitowe w warunkach domowych. W województwie śląskim każdy potrzebujący otrzyma pomoc
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych. W województwie śląskim każdy potrzebujący otrzyma pomoc

Województwo śląskie – przykład inwestowania budżetu w procedury skracające hospitalizację pacjenta w szpitalu

 

Liczba pacjentów żywionych dojelitowo w domu dynamicznie wzrasta, a chorych wymagających tej metody żywienia będzie coraz więcej. Eksperci podkreślają, że stanowi to dowód na poprawę jakości medycyny w  Polsce, ale jednocześnie stanowi duże wyzwanie dla systemu. Obecnie świadczenie żywienia dojelitowego w warunkach domowych jest limitowane, a kolejki w zależności od województwa różnią się liczbą oczekujących i czasem oczekiwania.

Wzrost nakładów na żywienie dojelitowe w warunkach domowych systematycznie rośnie. W porównaniu do 2013 roku śląski Narodowy Fundusz Zdrowia przeznaczył 312% więcej środków na leczenie żywieniowe w domu, co spowodowało, że w chwili obecnej brak jest kolejki oczekujących, a Poradnia Żywieniowa Nutrimed mogła przyjąć 607 pacjentów. Żywienie domowe powoduje znaczną poprawę stanu ogólnego pacjenta, wpływa także na jego komfort i lepsze samopoczucie, poprawia się jakość życia chorego i znacznie obniża się koszty terapii.

Dzięki leczeniu żywieniowemu polepszamy kondycję pacjenta, co sprawia, że maleje ryzyko powikłań. Wiele osób obawia się, że po rozpoczęciu żywienia dojelitowego w domu, zostaną z  tym sami. Dlatego warto podkreślić, że procedura refundowana obejmuje nie tylko samo dobranie i  dostarczenie diet, ale też edukację, wizyty kontrolne, a w niektórych poradniach żywieniowych, takich jak Nutrimed, także dodatkowe świadczenia – dedykowaną pacjentom i ich opiekunom infolinię, dojazd personelu medycznego do domu chorego czy materiały edukacyjne – komentuje lek. Janusz Sznajder, konsultant województwa śląskiego w  Poradni Żywieniowej Nutrimed.

W związku z tym, że niedożywienie jest problemem interdyscyplinarnym, nie ma swojego konsultanta krajowego, który mógłby zabiegać u decydentów o nielimitowaną refundację. Jednak nakłady na taki rodzaj wspomagania leczenia – w tym finansowanie żywienia dojelitowego – systematycznie rosną.

Śląski NFZ jest przykładem zarządzania publicznymi środkami przeznaczanymi na wsparcie żywieniowe w celu obniżenia kosztów hospitalizacji. W  tym wypadku lokalny płatnik wyraźnie widzi zależność, że niedożywiony pacjent kosztuje więcej. Dzięki światłemu i nowoczesnemu podejściu łatwo można zauważyć, że mniej powikłań wynikających z  niedożywienia to mniej dni spędzonych w szpitalu, a co za tym idzie mniejszy wydatek. Co więcej, dzięki wdrożeniu procedury żywienia dojelitowego w  domu płatnik zyskuje wolne miejsce w  szpitalu, a chory możliwość przebywania wśród najbliższych, co znacznie podnosi jakość jego życia.

Dowiedz się więcej o żywieniu dojelitowym na www.nutriciawdomu.pl
Dowiedz się więcej o procedurze żywienia dojelitowego w warunkach domowych na www.nutrimed.pl

(źr: informacja prasowa)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button