GIS wycofuje kurczaki z Biedronki. Wykryto Salmonellę
GIS wycofuje kurczaki ze sklepów Biedronka. W mięsie wykryto groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli.
GIS informuje o wycofaniu ćwiartki kurczaka oraz filetu z piersi kurczaka ze sklepów Biedronka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
Chodzi o produkty:
Świeża Ćwiartka Vacum
numer partii: 215622
termin przydatności do spożycia: 10.04.2022
Świeży filet z piersi kurczaka map
numer partii: 215622
termin przydatności do spożycia: 11.04.2022
W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:
bóle głowy;
napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
biegunki;
nudności i wymioty;
gorączka;
wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.
Źródło: GIS