W wielu domach nie ma wigilijnej kolacji bez tej zupy. Rosół z ryby, prawdziwa zupa rybna. Przepis.
Jest zawsze na wigilijnym stole u Kornelii Maroszek, artystki duetu Kola i Jula. Kornelia przygotowuje rosół z karpia i dodaje do niego pasternak oraz zieloną pietruszkę. Ale można go też zrobić z innych ryb. Czy to trudna zupa? Oto tradycyjny, klasyczny przepis. Pochodzi z książki Kuchnia Polska z roku 1963! To prawdziwa zupa rybna.
Przepis na rosół z ryby.
Składniki:
- 50-60 dkg ryby
- 20 dkg włoszczyzny
- 5 dkg cebuli
- 2 litry wody
- liść bobkowy, pieprz czarny, pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa.
- Przygotowanie
Rybę sprawić, ogłowić, odciąć ogon i płetwy, odfiletować (tak się robiło 60 lat temu, dziś już możecie kupić sprawioną i odfiletowaną rybę). Z głowy, kręgosłupa i jadalnych odpadków ryby oraz warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw ugotować esencjonalny wywar. Włożyć następnie rybę do posolonego wywaru. Ugotować. Rybę wyjąć.
Wywar przecedzić przez gęste sitko. Rosół z ryby przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z pasztecikami, pulpetami z ryby, grzankami, łazankami.
Przepisy na świąteczne potrawy
Przepis na śląską moczkę