Wielkanoc. Co należy przygotować wcześniej?
Wielkanoc to najważniejszy okres dla Chrześcijan. Jest to także czas, w którym spotykamy się w gronie rodzinnym i spędzamy go przy świątecznym stole. Poniżej dowiesz się, czym warto zająć się wcześniej, aby okres przedświąteczny nie był tak stresujący.
Rzeżucha. Kiedy sadzić?
Stanowi ona nie tylko element dekoracyjny na wielkanocnych stołach, wykazuje także silne właściwości prozdrowotne. Jest źródłem wielu witamin a także potasu, żelaza czy wapnia.
Jej wyhodowanie jest niezwykle proste, a okres kiełkowania zajmuje od 7-10 dni. Dlatego już około 30 marca powinniśmy zająć się jej wysianiem. W tym celu najlepiej ułożyć watę na płaskim naczyniu, kolejno wysypać na nią nasiona rzeżuchy, zwilżyć wodą, a następnie codziennie podlewać.
Farbowanie jajek naturalnym sposobem
Tradycyjnym sposobem na farbowanie jajek jest użycie w tym celu łupin cebuli. Należy zatem stosunkowo wcześniej je nazbierać i wysuszyć. Dzięki tej technice uzyskamy piękny bordowy kolor.
Przygotowanie tego sposobu jest także proste – wyłóż garnek częścią łupin, następnie włóż jajka, zalej zimną wodą, dodaj kilka łyżek octu oraz łyżeczkę soli, gotuj przez około 10 minut. Pozostaw jajka w garnku do wystygnięcia.
Macie gumki recepturki? Jeśli tak – możecie poszaleć ze wzorami.
Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz należy przygotować wcześniej – im dłużej będzie fermentował, tym bardziej jego smak będzie intensywny. W lodówce zakwas można przechowywać do dwóch tygodni.
Przygotowanie:
Do dużego słoika należy wlać przegotowaną letnią wodę. Następnie dodajemy mąkę, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku oraz majeranek. Wymieszaj całość i przykryj gazą. Tak przygotowany słoik należy odłożyć w nienasłonecznione miejsce. Następnie powinno się mieszać całość dwa razy dziennie przez 8 dni. Po 5 dniach zakwas będzie gotowy do użycia, jednak po ok. 8 dniach jego smak będzie intensywniejszy.