reklama
Silesia Flesz najnowsze informacjeStyl życia

Burger i pizza z robakami. Nowy trend w polskich restauracjach

Jadalne robaki szturmem wdarły się do polskich sklepów. Przez dodawanie ich do mąki, stały się składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, sosów, a nawet czekolad. Na półkach sklepów możemy znaleźć je także w całej okazałości – m.in. w postaci suszonych świerszczy. Jak się okazuje, na tym nie poprzestano. Jedna z restauracji, jako pierwsza w Polsce, oferuje burgery oraz pizze właśnie z jadalnymi robakami.

 

Burger i pizza z robakami. Nowy trend w polskich restauracjach. Czytajcie.

Ten trend podzielił jednak opinię publiczną. Co ciekawe, w takich krajach jak: Tajlandia, Wietnam czy Kambodża, jedzenie robaków nikogo nie dziwi – larwy chrząszczy, mrówki czy świerszcze od dawna są tam przysmakiem. 

Jak zaznaczają internauci, również w naszym kraju już od dawna spożywa się robaki. Bowiem mało kto wie, że czerwony barwnik spożywczy pozyskuje się właśnie ze sproszkowanych czerwi – czyli owadów. 

Powiązane artykuły

Burger i pizza z robakami. Lokale z jadalnymi robakami 

W  tych restauracjach zjesz burgera oraz pizzę z jadalnymi owadami i spróbujesz mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami: 7 Street – Bar & Grill, Meet & Fit – Slow Food Burgers oraz Frentzza – Pizza & Friends. 

Jak podkreśla dyrektor generalny firmy 7 Street – Łukasz Błażejewski, po ostatniej decyzji Komisji Europejskiej, która zatwierdziła używanie mąki ze świerszcza domowego w żywności, zainteresowanie jadalnymi robakami znacznie wzrosło. 

KE już wcześniej zatwierdziła, że bezpieczne do spożycia są zarówno sproszkowane larwy mącznika młynarka, jak i szarańcza wędrowna. 

I tak zjadamy robaki 

Mimo dużego zamieszania wokół spożywania jadalnych robaków, eksperci podkreślają, że nieświadomie jesteśmy w stanie spożyć rocznie ok. 1 kg robaków – wszystko za sprawą tych, które pojawiają się w zbożu, które jest przetwarzane na mąkę. Inni pocieszają z kolei, że jest to tylko dodatkowe źródło białka. 

W sieci jednak rozbrzmiewają głosy, że spożywanie robaków jest dla nas szkodliwe. A to wszystko za sprawą chityny, która ma uszkadzać układ oddechowy. 

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button