KulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Gofry za drogie? Zrób sam! PRZEPIS

Ceny gofrów nad polskim morzem w 2023 roku wskoczyły na wyższy poziom. A rozpoczęcie sezonu plażowego jeszcze przed nami. Może warto najeść się w domu przed wyjazdem? Przepis na gofry

 

W 2020 i 2021 roku ceny w nadmorskich budkach były na podobnym poziomie. Za suchego gofra bez dodatków trzeba było zapłacić 6 złotych, z cukrem pudrem 6,50 zł, a z bitą śmietaną i owocami sezonowymi 15 złotych.

Filip Chajzer postanowił pokazać fanom, ile w tym roku (2023) zapłacił za gofry w jednej z uzdrowiskowych miejscowości. Dziennikarz podkreślił, że dawno nie kupował podobnych przysmaków, więc ich aktualna cena była dla niego niezbyt przyjemnym zaskoczeniem.

– Dawno nie kupowałem gofrów i nie wiem, jak bardzo jest to już obowiązujący standard cenowy, ale 27 złotych za „gofera” z bitą śmietaną i owocami delikatnie mnie zdziwiło. Polewę olałem, byłoby 29. Wiem, że zaraz poleci mój ulubiony tekst „na biednego nie trafiło”, tylko że za mną stała rodzina 2+3. W opcji „full wypas gofer party” to będzie już 145 złotych. W budce z goframi w uzdrowisku. Ale może to taki booster kuracji, szybkie ozdrowienie i do domu – napisał. 

Powiązane artykuły

Internauci nie ukrywają, że  mają na to sposób. Niektórzy robią dzieciom gofry w domu przed wyjazdem, by podczas wakacji po prostu nie miały na nie ochoty. 

Oto sprawdzony przepis na gofry z portalu Kwestia Smaku:

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button