Silesia Flesz najnowsze informacje

Salmonella w jajkach z Kauflandu. GIS ostrzega

Na skorupkach jajek stwierdzono obecność pałeczek salmonelli. Główny Inspektorat ostrzega, że mogą one spowodować zakażenie i doprowadzić do wystąpienia salmonellozy.

 

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt – K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki z chowu na wolnym wybiegu, klasa A, 10 szt

Powiązane artykuły

Data minimalnej trwałości i numer partii: 08/07/2023 PAW08

Kod na skorupkach jaj: 1PL 10081308

Producent: zakład pakowania Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 02215903 WE

Wyprodukowano dla: Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. Sp.k. aleja Armii Krajowej 47, 50-541 Wrocław

Firma Kaufland dla zapewnienia ochrony konsumentom, w ramach działań zapobiegawczych wycofała ze sprzedaży produkt w dniu 05.07.2023. Klienci zostali powiadomieni o wycofaniu za pośrednictwem strony internetowej firmy, publikacji medialnych oraz informacji umieszczonych bezpośrednio w punktach sprzedaży.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zasady przygotowania jaj według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH 

  • podczas zakupów upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone
  • jaja przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu
  • osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze) unikały potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp.
  • gotując jaja, pamiętać, by zarówno białko, jak i żółtko były ścięte
  • po kontakcie z surowymi jajami dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem
  • naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami
  • po rozbiciu jaj skorupki wyrzucić bezpośrednio do śmieci
  • jaja i inne dania po przygotowaniu przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami
  • nie używać do podawania posiłków tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.
Źródło: GIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button