Silesia Flesz najnowsze informacje

Sanepid kontroluje budki z oscypkami. Posypały się mandaty

Sanepid odwiedza stoiska z oscypkami i wypisuje mandaty. Sery sprzedawane ze straganów na Krupówkach nie zawsze spełniają standardy sanitarne.

Sanepid ostrzega, że sery sprzedawane ze straganów na Krupówkach nie zawsze spełniają standardy sanitarne. Jak wskazuje Polsat News, dzierżawcy stoisk powinni przechowywać swoje produkty w lodówkach, co jest dokładnie opisane w umowie, którą każdy sprzedawca zawiera z Zakopiańskim Centrum Kultury. 

Czasami sery są przechowywane w nieodpowiednich miejscach i temperaturach. Kontrole sanepidu wykazały, że nie wszyscy dzierżawcy korzystają z lodówek. Podczas 17 kontroli na Krupówkach inspektorzy nałożyli trzy mandaty karne za nieprawidłowe warunki przechowywania produktów.

Sanepid apeluje do turystów, by zwracali uwagę czy sery są świeże i podawane z lodówki. Spożycie nieświeżej żywności może prowadzić do zatrucia.

Oscypek, oszczypek – to wędzony owczy ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Spopularyzowany w Polsce oraz w innych krajach Europy. 

Źródło: GIS, Polsat News

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button