Artykuł Sponsorowany

Organizacja szuflad w kuchni – jak je zagospodarować, aby wszystko było pod ręką?

Koniec remontu jest zawsze ekscytujący. Możesz w końcu wejść do swojego królestwa i napić się aromatycznej kawy w pięknym otoczeniu. Zanim jednak zaczniesz w pełni korzystać ze swojej kuchni, musisz ją odpowiednio zagospodarować. Układanie akcesoriów kuchennych w szafkach i szufladach to nie lada wyzwanie. Jak zorganizować szuflady, by zawsze mieć wszystko pod ręką? Podpowiadamy!

 

Organizacja szuflad – wszystko, co musisz wiedzieć

Szuflady są praktycznym i wygodnym rodzajem wyposażenia kuchennego. Można je łatwo otworzyć i zamykać, czasami nawet bez użycia rąk. Dlatego warto już na etapie urządzania kuchni pomyśleć o przyszłym komforcie użytkowania i zdecydować się na nowoczesne rozwiązania. Mowa tutaj o takich systemach jak: push-to-open, cichy domyk czy elektryczne wspomaganie otwierania szuflady.

Przykładowe modele znajdziesz na stronie: https://www.gama-sklep.com.pl/category/meble-kuchenne-85

By korzystanie z szuflad było jak najwygodniejsze, musisz ustawić je tak, aby inne elementy wyposażenia nie utrudniały pełnego wysuwu. Wtedy takie meble staną się bezużyteczne i nie pomoże im nawet najlepsza organizacja.

Jak zorganizować szuflady kuchenne?

Przed rozpoczęciem układania przedmiotów w szufladach, zrób najpierw plan. Nie wkładaj rzeczy losowo do tych półek! Pogrupuj posiadane akcesoria, a następnie zastanów się, gdzie będzie dla nich najlepsze miejsce. W szufladach najczęściej przechowuje się sztućce, przyprawy, produkty sypkie. W dużych szufladach-półkach wysuwanych umieszcza się natomiast kosze do segregacji, garnki, a nawet talerze. W każdej z szuflad warto umieścić od razu maty antypoślizgowe. Dzięki nim zarówno podczas wysuwania, jak i zasuwania, przedmioty pozostaną na swoich miejscach.

Szuflady na sztućce, produkty sypkie i przyprawy

W zorganizowaniu szuflady na sztućce pomoże Ci specjalny organizer z przegródkami. Takie produkty są szeroko dostępne w sklepach. Można wybrać modele drewniane czy plastikowe. Warto zainwestować także w specjalny organizer na noże do szuflady, który pozwoli bezpiecznie je przechowywać – ukryć ostrze. To szczególnie wartościowy zakup w przypadku posiadania małych dzieci.

Jeśli chcesz natomiast zorganizować szufladę z przyprawami i produktami sypkimi, zainwestuj w pojemniczki. Niech każdy produkt ma swój osobny pojemnik z podpisem. Najlepiej zdecydować się na organizery w jednym kształcie, by umieścić ich większą liczbę w szufladzie. Dodatkowo warto zainwestować w wewnętrzną podziałkę, która umożliwi jeszcze lepsze zorganizowanie szuflady. Pojemniki to strzał w dziesiątkę, zarówno jeśli chodzi o kuchnie domowe, jak i profesjonalne.

Organizacja dużych szuflad/półek

W dużych szuflado-półkach najlepiej umieścić kosze do segregacji odpadów. Tak sporą przestrzeń można zagospodarować również do przechowywania garnków i patelni. Inwestując w specjalny wkład, możesz trzymać w nich również talerze. Dobrym pomysłem jest także wyposażenie jej w mniejsze szuflady. Dzięki temu, np. nad koszami, będziesz mieć szufladę do przechowywania worków na śmieci i to wszystko za jednolitym frontem.

źródło: artykuł partnera

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button