Silesia Flesz najnowsze informacje

Groźny składnik w boczku. Ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące boczku surowego wędzonego jednej z marek. W żywności znaleziono białka soi.

Inspektorat w wydanym komunikacie zaznaczył, że na etykiecie produktu nie zamieszczono informacji dotyczącej obecności białka soi, które jest składnikiem alergennym. Zjedzenie wspomnianego boczku przez osoby uczulone na ten składnik może wywołać reakcję alergiczną.

GIS podał także numer partii produktu, którego należy unikać (32471S) oraz datę minimalnej trwałości – 02/10/2023.

Powiązane artykuły

Producent przekazał GIS, że „soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń” – czytamy w komunikacie.

Organy kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Towar jest wycofywany z rynku. 

Źródło: GIS

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button