BiznesDomKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Kakao coraz droższe. Będzie towarem luksusowym?

Ceny kakao rosną, więc droższe będą czekolady czy batoniki, i to jeszcze przed Wielkanocą. Co się dzieje i ile obecnie kosztuje kakao?

Ceny kakao biją kolejne rekordy i to nie koniec podwyżek. Od listopada cena za tonę wzrosła niemal dwukrotnie. Obecnie cena tony na giełdach wynosi 5500 funtów, a jeszcze w listopadzie było to 3500 funtów. Jak przyznają eksperci, ceny kakao biją historyczne rekordy i… dalej będą rosły. A to oznacza, że droższe będą słodycze przed Wielkanocą, albo tabliczki czekolady i batoniki zmniejszą się. Kakao to ziarna z owoców kakaowca, wykorzystywany jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: czekolady, napojów, mas do ciast. Przypomnijmy: historyczne maksimum ceny kakao odnotowano w styczniu 1977. Wówczas cena za tonę surowca osiągnęła 5379 dolarów. Teraz jest mowa o tym, że przekroczy 7 tys. dolarów. 

Jakie są powody podwyżki?

Ceny kakao rosną od kilku lat. A to ulewne deszcze nie pozwalały na obfite zbiory, a to uprawy toczyły choroby, a to uprawom zaszkodził El Niño. A jak jest w tym roku? Rosnące ceny to efekt wyjątkowo kiepskich zbiorów w krajach, które są głównym producentem. A to z kolei jest konsekwencją zmian klimatycznych. Podwyżki są też efektem rosnących cen frachtu, spowodowanych wojną w Jemenie i Izraelu, a także cen nawozów, które wzrosły po sankcjach na Rosję – mówi dr Piotr Arak, główny ekonomista VeloBanku, przytaczany przez serwis Monday News. I dodaje: – Producenci potrzebują od 1,5 roku do 3 lat na ograniczenie deficytu kakao. Już jesienią rozpoczęto dodatkowe inwestycje w Brazylii i w innych krajach Ameryki Południowej. Globalny deficyt kakao może w tym roku sięgać 375 tys. ton – dodaje ekspert. Inni eksperci oceniają, że być może potrzeba nawet pięciu lat, by podaż kakao dogoniła popyt.

To, że rosną ceny kakao niestety nie oznacza dobrobytu w krajach, które je produkują. Światowa
Organizacja Kakao zauważa, że większość rolników uprawiających kakao żyje w skrajnym ubóstwie.

 

Powiązane artykuły

Ospa alaskańska, nowy wirus. Mamy się bać?

Gdzie produkuje się kakao

W ciągu roku produkuje się blisko 5 milionów ton kakao. Największym producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej, potem jest Indonezja, Ghana, Nigeria oraz Kamerun. Kakao jest popularnym surowcem do inwestowania w postaci kontraktów futures. Obecnie cena surowca wynosi nieco ponad 3000 USD za tonę. Od paru lat wartość kakao systematycznie rośnie, jeszcze w 2012 roku za tonę surowca płaciło się 2000 USD. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button