Szkodliwe aflatoksyny w w mące. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w poniedziałek komunikat, w którym poinformował o wycofaniu określonych partii mąki i przestrzegł, aby ich nie spożywać.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę Radziowi Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii: Data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 28-02-2025
2P14.03/1 28-02-2025
2P15.03/1 28-02-2025
2P20.03/1 20-12-2024
2P21.03/1 21-12-2024
2P22.03/1 22-12-2024
2P23.03/1 23-12-2024
2P27.03/1 27-12-2024
2P28.03/2 28-12-2024
2P29.03/1 29-12-2024
2P29.03/2 29-12-2024
2P02.04/1 02-01-2025
2P03.04/1 03-01-2025
„Firma Radziowi Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu” – podał GIS.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Źródło: GIS