Salmonella w serze żółtym. Nie spożywajcie produktu!
Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Te dotyczy wykrycia bakterii Salmonella Newport w serze żółtym w plastrach producenta Spółdzielni Mleczarskiej „Mlekpol”. Szczegóły.
Państwowa Inspekcja Sanitarna przebadała próbki sera Złoty Mazur, którego producentem jest Spółdzielnia Mleczarska „Mlekpol”. W jednej na pięć próbek wykryto bakterie Salmonella Newport.
„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – informuje GIS.
Szczegóły dotyczące skażonego produktu
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Produkt jest obecnie wycofywany ze sprzedaży.