#News najnowszeDzieje sięTygodnik TVS

Poznaliśmy laureatów XIX Festiwalu „Śląskie Smaki”! Koszęcin gościł najlepszych kucharzy z regionu

Śląskie smaki 2025, kobieta przygotowuje posiłek
materiały prasowe

15 czerwca 2025 roku Koszęcin stał się kulinarną stolicą województwa śląskiego. Wszystko za sprawą XIX edycji Festiwalu „Śląskie Smaki”, największej imprezy promującej kuchnię regionalną. W konkursie kulinarnym udział wzięło aż 17 drużyn. Emocje sięgały zenitu – jak podkreślał Remigiusz Rączka, koordynator jury, różnice punktowe między zespołami były minimalne.

Festiwal Śląskie Smaki – zwycięzcy w trzech kategoriach

Tradycyjnie uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach: amatorzy, profesjonaliści i szkoły gastronomiczne. Nagrodą były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy oraz – co równie ważne – tytuł Eksperta Śląskich Smaków.

Amatorzy: kobiety z KGW górą!

  • I miejsceKGW Karolinki z Kamienicy Polskiej

    Racuchy na zsiadłym mleku, grzybowy bulion z marynowanymi zieleniatkami oraz konfitowany schab z kością w sosie pieprzowym zrobiły wrażenie na jury.

  • II miejsceKGW Katarzynki z Karchowic

    Serwowały żurek na maślonce, tatar z sarny i comber z królika.

  • III miejsceBarbara Gruca z Tarnowskich Gór

    Jej ajnlauf, kulebele i czekoladowa szpajza zachwyciły autentycznością.

Profesjonaliści: triumf Brovaru 16 z Pszczyny

  • I miejsceRestauracja Brovar 16

    Sznita z szarpaną golonką z dzika, pszczyński żur na zakwasie Babki Anki i comber jagnięcy z jagodą kamczacką to prawdziwa uczta dla zmysłów.

  • II miejsceSasto Team z Wodzisławia Śląskiego

    Ich menu łączyło kiszoną kapustę, kaczkę z pierogiem z kaszanką oraz kapuścianego gołąbka z gęsimi żołądkami.

  • III miejsceRestauracja Cysterska z Rud

    Żur grzybowy, comber z jelenia i śląskie praliny ujęły jury elegancją.

Szkoły gastronomiczne: Żarki na podium

  • I miejsceZespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek

    Zwyciężyli dzięki roladzie z kaczki, żydowskiemu jabłecznikowi i czosnkowej zupie.

  • II miejsceZSGH Sosnowiec

    Smażony sandacz z pęczotto i krem z warzyw z nutą wędzonki.

  • III miejsceZSGH Tarnowskie Góry – Frele na wypasie

    Tartaletki, żurek z panierowanym jajkiem i winna kaczka z kluseczkami oczarowały jury.

Święto tradycji i smaków

Śląskie smaki 2025 zdjęcie laureatów
materiały prasowe

Festiwal Śląskie Smaki to nie tylko konkurs. To także pokazy kulinarne, występy artystyczne i warsztaty rodzinne. Tegoroczną edycję zwieńczył koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Festiwal ma już niemal 20-letnią historię. Zaczęło się w 2006 roku w Ogrodzieńcu. Od tej pory impreza wędruje po województwie, promując śląską kuchnię. Wśród wielokrotnych laureatów warto wspomnieć KGW z Ornontowic czy Team rodzinny z Czarkowa. Festiwal zdobył m.in. Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej jako Najlepszy Produkt Turystyczny.

Dlaczego to ważne?

Konkurs przypomina o bogactwie lokalnych receptur i smaku, który coraz częściej znika z domowych kuchni. Festiwal „Śląskie Smaki” to żywa lekcja dziedzictwa, a także powód do dumy dla kucharzy i restauratorów.

śłąskie smaki 2025 dwie kobiety-kucharki pozują do zdjęcia przy pracy
materiały prasowe
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button