reklama
Kategorie

Afrykański pomór świń idzie do nas ze WSCHODU. Już 119 dzików nie żyje

Już 119 dzików zachorowało na afrykański pomór świń. Ta niebezpieczna choroba bardzo łatwo przenosi się na inne zwierzęta, również hodowlane świnie.

 

Sto szesnasty przypadek stanowią zwłoki padłego dzika znalezione w pobliżu miejscowości Lachówka Mała (gmina Zalesie, powiat bialski, województwo lubelskie), w odległości ok. 20 km od granicy polsko – białoruskiej.

 

Sto siedemnasty przypadek stanowi dzik odstrzelony w pobliżu miejscowości Białowieża (gmina Białowieża, powiat hajnowski, województwo podlaskie), w odległości ok. 3,5 km od granicy polsko – białoruskiej.

 

Sto osiemnasty przypadek stanowią zwłoki padłego dzika znalezione w pobliżu miejscowości Czechowizna (gmina Knyszyn, powiat moniecki, województwo podlaskie), w odległości ok. 58 km od granicy polsko – białoruskiej.

 

Sto dziewiętnasty przypadek stanowią zwłoki padłego dzika znalezione w pobliżu miejscowości Kajetanka (gmina Janów Podlaski, powiat bialski, województwo lubelskie), w odległości ok. 4 km od granicy polsko – białoruskiej.

 

Jak rozpoznać afrykański pomór świń?

U świń lub dzików mogą pojawić się następujące objawy:

  • liczne upadki (obserwuje się również padnięcia dzików);
  • sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze;
  • duszność, pienisty wypływ z nosa;
  • wypływ z worka spojówkowego;
  • biegunka, często z domieszką krwi, wymioty;
  • niedowład zadu;
  • objawy nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów klonicznotonicznych;
  • ronienia.

 

Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie, rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo, jak również przez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami).

 

 

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button