reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Wegańskie szaszłyki [PRZEBOJOWE SMAKI]

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Sprawdź przepis na wegańskie szaszłyki według Bogusi Kalagi!

 

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Spróbuj zrobić sam wegańskie szaszłyki w przepisu Bogusi Kalagi!

 

Wegańskie szaszłyki

Składniki

– bakłażan zielony

Powiązane artykuły

– bakłażan żółty

– cukinia

– papryka czerwona

– cebula czerwona

– ½ kg małych ziemniaczków

– 200 g brązowych pieczarek

– 100 ml sosu sojowego jasnego

– łyżka octu ryżowego

– łyżka papryki wędzonej

– ostra papryczka chili

– 100 ml oliwy

– 3 ząbki czosnku

– ½ pęczka pietruszki

 

Przygotowanie

Na początku przygotuj marynatę z sosu sojowego, oliwy, czosnku i pokrojonej bardzo dobro papryczki chilli. Następnie pokrój cukinię w paski, z kolei bakłażana w plastry i pokryj dokładnie warzywa przygotowaną wcześniej marynatą. Paprykę pokrój w grubą kostkę. Później nadziej na specjalne, grillowe patyczki naprzemiennie wszystkie składniki.

Jako dodatek do szaszłyków proponujemy małe, wyszorowane ziemniaki, które musisz ugotować do miękkości i ostudzić. Po wystygnięciu ziemniaki zamarynuj w oliwie i papryce wędzonej.

Brązowe pieczarki dokładnie umyj, osusz i zamarynuj w oliwie, czosnku i pietruszce.

Przygotowane szaszłyki, ziemniaki oraz pieczarki ułóż na tackach grillowych i grilluj do zrumienienia.

 

Smacznego!

(fot. Dorota Schenk)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Bogusia Kalaga gotuje: Tradycyjna hiszpańska paella [PRZEBOJOWE SMAKI]

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button