Silesia Flesz najnowsze informacje
Brud i brak higieny. Sanepid skontrolował smażalnie ryb
Środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych, niewłaściwe warunki przechowywania żywności – to początek listy zarzutów Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) wobec pomorskich smażalni. W ilu miejscach stwierdzono nieprawidłowości?
Inspektorzy przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach. W 44 stwierdzono nieprawidłowości. Zaliczają się do nich m.in.:
- niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu;
- brak czystości bieżącej;
- środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych;
- niewłaściwe warunki przechowywania żywności.
W związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono 7 kontroli interwencyjnych, a podczas 5 potwierdzono zasadność interwencji. Okazało się, że przyczynami zawiadomienia były:
- dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków,
- niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny,
- nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.
Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. zł
Źródło: PAP