reklama
Silesia Flesz najnowsze informacje

Brud i brak higieny. Sanepid skontrolował smażalnie ryb

Środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych, niewłaściwe warunki przechowywania żywności – to początek listy zarzutów Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) wobec pomorskich smażalni. W ilu miejscach stwierdzono nieprawidłowości?

 

Inspektorzy przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach. W 44 stwierdzono nieprawidłowości. Zaliczają się do nich m.in.:

  • niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu;
  • brak czystości bieżącej;
  • środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych;
  • niewłaściwe warunki przechowywania żywności.

W związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono 7 kontroli interwencyjnych, a podczas 5 potwierdzono zasadność interwencji. Okazało się, że przyczynami zawiadomienia były:

  • dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków,
  • niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny,
  • nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. zł

Powiązane artykuły
Źródło: PAP

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button