Burger drwala. Ile ma kalorii i ile się trawi?
Burger Drwala w tym roku wrócił do menu McDonald’s. Wiele osób z utęsknieniem oczekuje tej kanapki każdej zimy. Ale czy jest na co czekać? Sprawdziliśmy ile popularna kanapka ma kalorii i jak długo się trawi.
Burger Drwala to jedna z najbardziej wyczekiwanych kanapek sieci McDonald’s. To, że jedzenie typu fast food nie należy do najzdrowszych jest powszechnie wiadome, jednak prawdziwi miłośnicy tej kanapki za nic mają ostrzeżenia dietetyków. Czy naprawdę z tą kanapką jest aż tak źle?
Ile kosztuje Burger Drwala w 2024?
- Burger Drwal 24,90 zł
- Burger Drwal w zestawie – 32,90 zł
Ile kalorii ma Burger drwala?
- Burger drwala – 915 kcal
- Z kurczakiem – 862 kcal
- Z chrzanem – 897 kcal
- Burger drwala na ostro – 908 kcal
- Z żurawiną – 949 kcal
Zamawiając opcję “na bogato” (powiększony McZestaw z drwalem z żurawiną, zakręconymi frytkami z sosem śmietanowym i colą ), dostarczymy organizmowi 1608 kcal na raz.
Co dzieje się z ciałem po zjedzeniu Drwala?
Wyjaśniła to dietetyczka Olga Cygan:
„Przez pierwsze 10 minut drwal o wartości 906 kcal podniesie twój poziom cukru we krwi i uwolni dopaminę, tzw. hormon szczęścia. Po 20 minutach wysoki poziom syropu glukozowo-fruktozowego wzmaga chęć spożycia kolejnej porcji. Substancja jest silnie uzależniająca” – wyjaśnia dietetyczka. Gdy upłynie pół godziny, zaczynamy odczuwać silne pragnienie. Jest to spowodowane dużą ilością sodu, którą przyjęliśmy, jedząc drwala. Twoje nerki muszą pracować zdecydowanie ciężej, żeby pozbyć się całej tej soli. Ciśnienie może wzrosnąć, ponieważ serce musi szybciej pompować krew. Po 60 minutach ciało doznaje szoku” – wytłumaczyła mediach społecznościowych dietetyczka.
Trawienie „pospolitych produktów” zajmuje od 24 do 72 godzin.
@olgacygan Ile dni trawimy Drwala? 🚽💩 #dietetyk #zdrowie #nauka #trawienie
Regularne jedzenie burgera drwala na pewno nie sprzyja zdrowiu. Sięganie po tak kaloryczne dania nie tylko sprzyja otyłości, ale też wielu groźnym chorobom, m.in. miażdżycy, cukrzycy. Pamiętajmy, że jest to żywność przetworzona, której jedzenie sprzyja rozwojowi nowotworów.