Czego nie wolno jeść razem? Unikaj tych połączeń
Zróżnicowane menu to podstawa zdrowej diety. Jednak czy wiesz, czego nie jeść razem? Sprawdź, jakich połączeń na talerzu powinieneś unikać!
Czy wiesz, czego nie jeść razem? Komponując codzienne menu, powinniśmy mieć na względzie, w jaki sposób poszczególne substancje zawarte w produktach spożywczych, oddziałują na siebie. Produkty, które spożywamy razem, wchodzą między sobą w relacje – niekiedy są dla siebie obojętne, innym razem ułatwiają sobie wzajemnie wchłanianie, z kolei czasem działają w niekorzystny dla nas sposób – powodując wydalanie cennych witamin i innych składników odżywczych.
Czego nie jeść razem? Jakich połączeń kulinarnych unikać i dlaczego? Prezentujemy najpopularniejsze i najchętniej łączone przez nas produkty, które niekoniecznie wychodzą nam na zdrowie.
Czerwone wino z czerwonym mięsem
Mimo iż znawcy kulinariów polecają takie połączenie, by wzmocnić smak potrawy – nasze zdrowie podziękuje nam za zrezygnowanie z niego. Garbniki, zawarte w czerwonym winie, powodują ograniczenie wchłanialności żelaza, którego bogatym źródłem jest czerwone mięso.
Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym (askorbinazę) rozkładający witaminę C (kwas askorbinowy), dlatego nie zaleca się spożywania go z jakimkolwiek produktem bogatym w cenną witaminę C (pomidory, papryka, natka pietruszki itp.). Zielony ogórek można śmiało zakwasić (np. octem lub sokiem z cytryny), aby uniknąć tego problemu. Do rozkładu witaminy C dojdzie dopiero po długim okresie przebywania ze sobą zielonego ogórka z pomidorem, więc nie trzymajmy sałatki zawierającej te dwa składniki zbyt długo w lodówce.
Liściasta herbata z cytryną
Liście herbaty zawierają glin – pierwiastek, którego kumulacja w organizmie może powodować powstanie chorób otępiennych (np. Alzheimera). Glin zawarty w herbacie jest nieprzyswajalny przez ludzki organizm, sytuacja pogarsza się po dodaniu do niej cytryny. Kwaśne środowisko i wysoka temperatura prowadzą do powstania cytrynianu glinu, który jest już przyswajalny dla ludzkiego organizmu. Aby uniknąć zagrożenia, należy dodawać cytrynę jedynie do odcedzonej z fusów herbaty.
Herbata/kawa z ciastem drożdżowym
Uwaga, to będzie smutna wiadomość dla wielbicieli łakoci – nie powinniśmy łączyć ciasta drożdżowego z mocną herbatą lub kawą! Powód? Garbniki zawarte w tych napojach ograniczają wchłanianie białek i wiążą wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź i inne cenne biopierwiastki. Do ciasta drożdżowego, pałaszowanego w ramach podwieczorku, lepiej popijać słabsze napoje.
Gorąca herbata z miodem
Aby nie utracić cennych składników mineralnych (np. ważnej dla serca acetylocholiny) zawartych w miodzie, nie dodawajmy go do napojów gorących. Przestudźmy najpierw herbatę do temperatury poniżej 40 stopni Celsjusza.
Ryby z warzywami krzyżowymi
Ostrzeżenie dla osób cierpiących na choroby tarczycy – jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tego gruczołu. Warto o tym pamiętać i nie łączyć ryb z warzywami krzyżowymi (brokuły, brukselka czy kapusta), które utrudniają jego wchłanianie w hormony tarczycy.
Owoce po posiłku
Chyba każdemu zdarzyło się mieć ochotę na coś słodkiego po obiedzie – jeśli sięgasz wtedy po owoce, robisz sobie dużą krzywdę! Nie powinniśmy spożywać owoców, gdy mamy pełny żołądek produktów, które potrzebują dużo czasu na strawienie (jak mięso czy produkty pełnoziarniste). Powodują one, że owoce zatrzymują się na dłużej w żołądku i zaczynają fermentować – to powoduje u nas ból brzucha i wzdęcia. Zanim sięgniemy po owocową przekąskę, upewnijmy się, że minęło kilka godzin od ostatniego, dużego posiłku.
Autor: TVS