#News najnowszeEkoMisjaEKOTVSINFORMACJEProgramy TVSTygodnik TVS

Ekomisja: ekologiczna choinka i przyprawy korzenne. Edycja grudniowa

Grudniowa Ekomisja w świątecznym nastroju: ekologiczna choinka- czyli jaka? Przyprawy korzenne – naturalny sposób na zdrowie oraz relacja z III Kongresu Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych Województwa Śląskiego.

Pora na ostatnie w tym roku spotkanie z Ekomisją, a w grudniowym odcinku nie może zabraknąć tematów związanych ze zbliżającymi się świętami. Zaczynamy od poszukiwań najpiękniejszej choinki, która będzie ozdobą domu- jednak dla nas ta najpiękniejsza to choinka ekologiczna. Czyli jaka? Odpowiedzi udzielił nam zastępca dyrektora ds. naukowo- dydaktycznych Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie Leszek Trząski.

Wszyscy lubimy dobre wiadomości i to kolejna z nich – 14 listopada na Stadionie Śląskim odbył się już III Kongres Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych Województwa Śląskiego. Podczas wydarzenia uczestnicy mieli okazję zarówno wysłuchać prelekcji ekspertów, jak i odwiedzić strefę expo, gdzie prezentowały się służby i organizacje. W wydarzeniu wziął udział Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach Mateusz Pindel, który zadeklarował dalsze wsparcie nie tylko młodych strażaków.

Pozostajemy w tematach świątecznych, dodajmy jeszcze bardzo smacznych i naturalnych. Aromatyczne, rozgrzewające, działające również prozdrowotnie- mowa o przyprawach korzennych. W tym przedświątecznym okresie warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.

A my mamy dla Państwa świąteczny prezent, mianowicie przepis na idealną przyprawę korzenną.

Przyprawa korzenna DIY:

9 łyżeczek cynamonu
4 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kardamonu (nasiona bez łupinek)
1 łyżeczka goździków
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kolendry
1 gwiazdka anyżu

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie twarde składniki rozdrabniamy w moździerzu lub w młynku.
2. Dodajemy pozostałe przyprawy i ucieramy, aby całość dobrze się połączyła.
3. Przekładamy gotową mieszankę korzenną do szczelnego słoiczka.

Własnoręcznie przygotowana przyprawa korzenna jest niezwykle aromatyczna, przeciętnie na 1kg mąki należy dawać około 3-4 łyżki przyprawy.

Z czasem proporcje poszczególnych składników warto dostosować do swoich upodobań.

Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button