reklama
DomKategorieKulinariaOglądaj w TVS

Gamoń w kuchni. Kogiel – mogiel po śląsku i na ciepło. PRZEPIS I WIDEO

Kogiel – mogiel na ciepło. Taką propozycję ma dla Was dziś Łukasz Gamoń w programie Gamoń w kuchni w TVS. Oto przepis i wideo. Kiedy są odcinki programu?

 

Gamoń w kuchni to program w telewizji TVS z 2022 roku. Widzieliście już charyzmatycznego kucharza Łukasza Gamonia? W poniedziałek 6 czerwca o godz.17.35 jest odcinek nr 6. A o czym? O smaku dzieciństwa. Kogiel – mogiel. Taki, jaki znacie z dzieciństwa. Ale – oczywiście podany nieco inaczej, bo Łukasz Gamoń do tradycyjnej, śląskiej kuchni, zawsze musi dodać coś od siebie. Zatem – kogiel mogiel na ciepło.

– Dzisiaj przygotujemy deser, kiery na pewno znacie z dzieciństwa, kiedy byliście bajtlem – zaprasza kucharz. I przypomina, jak kogiel – mogiel robiło się dawniej. – Wybijało się pora żółtek i cukru, dodawało się kakao i jadło się podczas dobranocki przed telewizorem. – Teraz zrobimy go po mojemu! Zapieczemy go z owocami i udekorujemy owocami – podaje wersję współczesną i nowatorską.

Porcja, jaką przygotował Łukasz Gamoń, jest naprawdę duża, bo to kogiel – mogiel z 10 jaj i aż pół kilo cukru!

BLOG ŁUKASZA GAMONIA I INNE PRZEPISY ZNAJDZIECIE TU

OTO SKŁADNIKI NA KOGIEL MOGIEL ŁUKASZA GAMONIA:

  • 10 jajek
  • pół kilo cukru brązowego
  • mrożone owoce – mieszanka leśna 0,5 kg
  • świeże owoce sezonowe – maliny, jeżyny, borówki, truskawki
  • kakao małe
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • laska wanilii lub cukier wanilinowy

KOGIEL mogiel, Łukasz Gamoń

Przepis na zapiekany kogiel – mogiel:

Oddajmy głos kucharzowi. – Żółtka wciepujemy do robota. Do żółtek dokładamy cukier, na jedno żółtko jedna łyżka cukru. Jo jest słodki synek, więc dam więcej – relacjonuje kucharz TVS. – Miksujemy żółtka z cukrem. W międzyczasie dokładam trochę waniliii – laskę wystarczy tylko naciąć i wyciągnąć z niej środek. Wciepujemy wanilie do naszych żółteczek, to nada potrawie sznytu! Teraz potrzebne będą kokilki do zapiekania. Na spód każdej kładziemy kwaśne owoce leśne. A że danie będzie słodkie, elegancko zrównoważą smak!

Co dalej? 

Mocno ubite żółtka wlewamy do szalek na owoce, prawie do pełna. – Trochę nam wyrośnie, jak suflet! Wkładamy kokilki do piekarnika nagrzanego na 215 stopni na 15-20 minut. Wyciągamy. Skorupka jest chrupiąca, a w środku nadal mamy płynny kogiel – mogiel. Dekorujemy go owocami, można obok dać lody. Posypujemy na wierzchu kakao. Nie  bójcie się używać różnych ziół do słodkich deserów, śmiało – mówi Gamoń i posypuje deser świeżym tymiankiem.

Gamoń w kuchni w telewizji. Kiedy są odcinki?

Program w tygodniu jest emitowany na antenie telewizji TVS trzy razy dziennie, o godz.

  • 6.30
  • 11.25
  • 17.35

Każdy odcinek trwa około 7 – 8 minut

ŁUKASZ GAMOŃ I KOGIEL MOGIEL. ZOBACZCIE CAŁY ODCINEK I PRZEPIS NA WIDEO:

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button