Gamoń w kuchni. Kogiel – mogiel po śląsku i na ciepło. PRZEPIS I WIDEO
Kogiel – mogiel na ciepło. Taką propozycję ma dla Was dziś Łukasz Gamoń w programie Gamoń w kuchni w TVS. Oto przepis i wideo. Kiedy są odcinki programu?
Gamoń w kuchni to program w telewizji TVS z 2022 roku. Widzieliście już charyzmatycznego kucharza Łukasza Gamonia? W poniedziałek 6 czerwca o godz.17.35 jest odcinek nr 6. A o czym? O smaku dzieciństwa. Kogiel – mogiel. Taki, jaki znacie z dzieciństwa. Ale – oczywiście podany nieco inaczej, bo Łukasz Gamoń do tradycyjnej, śląskiej kuchni, zawsze musi dodać coś od siebie. Zatem – kogiel mogiel na ciepło.
– Dzisiaj przygotujemy deser, kiery na pewno znacie z dzieciństwa, kiedy byliście bajtlem – zaprasza kucharz. I przypomina, jak kogiel – mogiel robiło się dawniej. – Wybijało się pora żółtek i cukru, dodawało się kakao i jadło się podczas dobranocki przed telewizorem. – Teraz zrobimy go po mojemu! Zapieczemy go z owocami i udekorujemy owocami – podaje wersję współczesną i nowatorską.
Porcja, jaką przygotował Łukasz Gamoń, jest naprawdę duża, bo to kogiel – mogiel z 10 jaj i aż pół kilo cukru!
BLOG ŁUKASZA GAMONIA I INNE PRZEPISY ZNAJDZIECIE TU
OTO SKŁADNIKI NA KOGIEL MOGIEL ŁUKASZA GAMONIA:
- 10 jajek
- pół kilo cukru brązowego
- mrożone owoce – mieszanka leśna 0,5 kg
- świeże owoce sezonowe – maliny, jeżyny, borówki, truskawki
- kakao małe
- mąka pszenna 0,5 kg
- laska wanilii lub cukier wanilinowy
Przepis na zapiekany kogiel – mogiel:
Oddajmy głos kucharzowi. – Żółtka wciepujemy do robota. Do żółtek dokładamy cukier, na jedno żółtko jedna łyżka cukru. Jo jest słodki synek, więc dam więcej – relacjonuje kucharz TVS. – Miksujemy żółtka z cukrem. W międzyczasie dokładam trochę waniliii – laskę wystarczy tylko naciąć i wyciągnąć z niej środek. Wciepujemy wanilie do naszych żółteczek, to nada potrawie sznytu! Teraz potrzebne będą kokilki do zapiekania. Na spód każdej kładziemy kwaśne owoce leśne. A że danie będzie słodkie, elegancko zrównoważą smak!
Co dalej?
Mocno ubite żółtka wlewamy do szalek na owoce, prawie do pełna. – Trochę nam wyrośnie, jak suflet! Wkładamy kokilki do piekarnika nagrzanego na 215 stopni na 15-20 minut. Wyciągamy. Skorupka jest chrupiąca, a w środku nadal mamy płynny kogiel – mogiel. Dekorujemy go owocami, można obok dać lody. Posypujemy na wierzchu kakao. Nie bójcie się używać różnych ziół do słodkich deserów, śmiało – mówi Gamoń i posypuje deser świeżym tymiankiem.
Gamoń w kuchni w telewizji. Kiedy są odcinki?
Program w tygodniu jest emitowany na antenie telewizji TVS trzy razy dziennie, o godz.
- 6.30
- 11.25
- 17.35
Każdy odcinek trwa około 7 – 8 minut