Groźna bakteria w pierogach. GIS ostrzega
W pierogach z mięsem wieprzowym wykryto bakterię Listeria monocytogenes – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
GIS poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w pierogach z mięsem wieprzowym.
Chodzi o produkt „Pierogi z mięsem wieprzowym”, firmy Wiejski Młyn lub Swojscy, 500 g, o numerze partii 079 i terminie przydatności do spożycia: kwiecień 2023 r.
Producentem jest Wiejski Młyn Sp. z o. o., Kolejowa 10A, 23-200 Kraśnik, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06074001 WE.
GIS przekazał, że producent – oprócz partii pierogów z mięsem wieprzowym – zdecydował się także wycofać z obrotu pierogi z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono pierogi z mięsem wieprzowym.
Chodzi „Pierogi z serem” o dacie produkcji 20 marca 2023 r., nr partii 079 oraz terminie przydatności do spożycia: kwiecień 2023.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może wywołać chorobę zwaną listeriozą.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny