Groźne bakterie w kiełbasie śląskiej z szynki. GIS ostrzega!
W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Nie należy jej spożywać szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zagrożenie:
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Kiełbasa śląska z szynki ekstra
Producent: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128
Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
(źr: GIS)