Groźne bakterie w parówkach z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w parówkach z szynki „Pikok Pure”. GIS nakazał wycofanie jednej partii ze sklepów Lidl.
Silesia Flesz w TVS od poniedziałku do piątku: 16.00, 17.45, 20.00 i 23.00
Po kontroli Inspekcji Weterynaryjnej, w jednej partii produktu „Pikok Pure parówki z szynki 250 g” wykryto Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami listerii może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
SZCZEGÓŁY PRODUKTU:
Nazwa produktu: PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g
Numer partii: 11031
Numer serii: Seria C: 10349134
Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021
Producent: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001
Dystrybucja do sieci sklepów „Lidl” w Polsce
LISTERIOZA
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Opony, butelki, torebki foliowe, a nawet sprzęt RTV. To wszystko było w mysłowickim lesie [WIDEO]
Oszuści podszywają się pod rachmistrzów! Oto nowa metoda oszustwa na spis powszechny
Od dziś program szczepień ma przyspieszyć. Do 9 maja e-skierowania dla wszystkich Polaków 18+