Silesia Flesz najnowsze informacje
Groźny składnik w boczku. Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące boczku surowego wędzonego jednej z marek. W żywności znaleziono białka soi.
Inspektorat w wydanym komunikacie zaznaczył, że na etykiecie produktu nie zamieszczono informacji dotyczącej obecności białka soi, które jest składnikiem alergennym. Zjedzenie wspomnianego boczku przez osoby uczulone na ten składnik może wywołać reakcję alergiczną.
GIS podał także numer partii produktu, którego należy unikać (32471S) oraz datę minimalnej trwałości – 02/10/2023.
Producent przekazał GIS, że „soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń” – czytamy w komunikacie.
Organy kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Towar jest wycofywany z rynku.
Źródło: GIS