Jaja skażone salmonellą! Ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajami skażonymi salmonellą.
Zagrożenie:
Bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis wykryto w próbce produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: „Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M”
Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj: 3PL26111314
Producent: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 26111314
Zakład pakowania jaj: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE
Termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018
Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://fdniewczas.pl/ Ponadto producent prowadzi działania naprawcze oraz zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego.
Producent Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas rozpoczął procedurę wycofywania jaj konsumpcyjnych pochodzących z fermy Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, WNI 26111314, zniesionych w dniach 25-26.06.2018 r. Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
(źr: GIS)