reklama
DomKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Jak karnawał, to faworki. Przepis na faworki babci Danusi

Przepis na faworki. Karnawał to idealny czas na pałaszowanie przysmaku i to bez zbędnych wyrzutów sumienia. Jaka jest geneza faworków i kiedy zagościły na naszych stołach? Skąd się wzięły, jak je zrobić, ile kosztują w tym roku?

 

Faworki – skąd się wzięły?

Faworki, inaczej nazywane chrustem, pochodzą ze średniowiecznej Litwy i Niemiec. Z innych źródeł dowiadujemy się, że chrust, czy też chruściki wywodzą się właśnie ze Śląska. W Stanach Zjednoczonych możemy spotkać się z określeniem „angel wings”, czyli skrzydła anioła. Kształtem faworek przypomina kokardkę, stąd też wywodzi swoją nazwę zapożyczoną z języka francuskiego „faveur”.

Faworki początkowo przygotowywano z przepisów na pączki. Późniejsza zmiana receptury sprawiła, że dziś możemy cieszyć się lekkimi i chrupiącymi ciastkami.

Przepisy na faworki

Oprócz pączków, popularnym przysmakiem są faworki, nazywane również chrustem. Poniżej specjalnie dla Was publikujemy przepis na pyszne faworki od Babci Danusi oraz popularny przepis z TikToka.

Przepis na faworki babci Danusi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • tłuszcz: olej lub smalec.
  • Sposób przygotowania:

Żółtka łączymy z kwaśną śmietana, mieszamy i dodajemy tłuszcz, mąkę oraz ocet. Całość zagniatamy. Ciasto należy włożyć do zamrażalnika, następnie po wyjęciu należy wałkować bardzo cienko. Pociąć w paski o wymiarze ok. 10-12 cm na 2,5 cm, naciąć w środku każdy pasek i przeplatać.

Faworki smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Babcia Danusia radzi:

„Ciasto musi się mocno schłodzić. Ja na przykład najczęściej zagniatam ciasto dzień wcześniej wieczorem i wkładam do zamrażalnika. Następnego dnia wyjmuje, żeby się odmroziło na tyle, żeby można było wałkować. Wałkuję po kawałku, a resztę ciasta trzymam cały czas w lodówce”.

Viralowy przepis z TikToka

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 250 gram gęstej śmietany
  • olej

Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie składniki. Ciasto wyrabiamy jak najdłużej, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Następnie wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek. Kroimy placek na szerokość ok. 2 cm w podłużne paski. Następnie kroimy cały placek na pół. W powstałych paseczkach nacinamy pasek na środku na ok. 3 cm. Następnie zawijamy w „kokardkę” – przekładając je przez środek. Następnie wrzucamy do gorącego oleju. Po kilkunastu sekundach obracamy na drugą stronę, o ile faworki wystarczająco się zarumienią. Jeżeli podczas smażenia będą powstawać pęcherzyki, oznacza to, że wszystko przebiega zgodnie z planem.

Możecie również kupić faworki w niemal każdej piekarni i cukierni, jednak ceny nie zachwycają. 1 kilogram faworków kosztuje w tym roku ok. 80 złotych.

A tak w ogóle, to smacznego!

NAJNOWSZE SILESIA FLESZ

Pokaż więcej


Czas na Detektywa Monka w Telewizji TVS!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button