Jak karnawał, to faworki. Przepis na faworki babci Danusi
Przepis na faworki. Karnawał to idealny czas na pałaszowanie przysmaku i to bez zbędnych wyrzutów sumienia. Jaka jest geneza faworków i kiedy zagościły na naszych stołach? Skąd się wzięły, jak je zrobić, ile kosztują w tym roku?
Faworki – skąd się wzięły?
Faworki, inaczej nazywane chrustem, pochodzą ze średniowiecznej Litwy i Niemiec. Z innych źródeł dowiadujemy się, że chrust, czy też chruściki wywodzą się właśnie ze Śląska. W Stanach Zjednoczonych możemy spotkać się z określeniem „angel wings”, czyli skrzydła anioła. Kształtem faworek przypomina kokardkę, stąd też wywodzi swoją nazwę zapożyczoną z języka francuskiego „faveur”.
Faworki początkowo przygotowywano z przepisów na pączki. Późniejsza zmiana receptury sprawiła, że dziś możemy cieszyć się lekkimi i chrupiącymi ciastkami.
Przepisy na faworki
Oprócz pączków, popularnym przysmakiem są faworki, nazywane również chrustem. Poniżej specjalnie dla Was publikujemy przepis na pyszne faworki od Babci Danusi oraz popularny przepis z TikToka.
Przepis na faworki babci Danusi
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 3 żółtka,
- 1 czubata łyżka masła,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- tłuszcz: olej lub smalec.
- Sposób przygotowania:
Żółtka łączymy z kwaśną śmietana, mieszamy i dodajemy tłuszcz, mąkę oraz ocet. Całość zagniatamy. Ciasto należy włożyć do zamrażalnika, następnie po wyjęciu należy wałkować bardzo cienko. Pociąć w paski o wymiarze ok. 10-12 cm na 2,5 cm, naciąć w środku każdy pasek i przeplatać.
Faworki smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Babcia Danusia radzi:
„Ciasto musi się mocno schłodzić. Ja na przykład najczęściej zagniatam ciasto dzień wcześniej wieczorem i wkładam do zamrażalnika. Następnego dnia wyjmuje, żeby się odmroziło na tyle, żeby można było wałkować. Wałkuję po kawałku, a resztę ciasta trzymam cały czas w lodówce”.
Viralowy przepis z TikToka
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki octu
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250 gram gęstej śmietany
- olej
Sposób przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki. Ciasto wyrabiamy jak najdłużej, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Następnie wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek. Kroimy placek na szerokość ok. 2 cm w podłużne paski. Następnie kroimy cały placek na pół. W powstałych paseczkach nacinamy pasek na środku na ok. 3 cm. Następnie zawijamy w „kokardkę” – przekładając je przez środek. Następnie wrzucamy do gorącego oleju. Po kilkunastu sekundach obracamy na drugą stronę, o ile faworki wystarczająco się zarumienią. Jeżeli podczas smażenia będą powstawać pęcherzyki, oznacza to, że wszystko przebiega zgodnie z planem.
Możecie również kupić faworki w niemal każdej piekarni i cukierni, jednak ceny nie zachwycają. 1 kilogram faworków kosztuje w tym roku ok. 80 złotych.
A tak w ogóle, to smacznego!