Kierunek zdrowie: żywienie dojelitowe. Kiedy się je stosuje?
Naturalną drogą podawania posiłków jest droga doustna, jednak w sytuacji, w której ten sposób jest niemożliwy lub niewystarczający, powinno zostać wdrożone żywienie dojelitowe bezpośrednio do żołądka lub jelita, a w ostateczności pozajelitowe (dożylne).
TU ZNAJDZIECIE NAJNOWSZY ODCINEK PROGRAMU KIERUNEK ZDROWIE:
Dwuletnia Zosia, która urodziła się bez przełyku, jest karmiona dojelitowo. Skacze jak żabka, odpycha się rączkami, bo niestety, nie chodzi, ale uśmiecha się jak zdrowe dziecko, przybiera na wadze, a jej rodzice robią co mogą, by oswoić chorobę dziecka.
Także pani Ala, która po udarze mózgu straciła możliwość połykania pokarmów, korzysta z takiej metody żywienia. Jej mąż, pan Krzysztof na początku się obawiał, czy da radę tak karmić żonę, a teraz podsumowuje: to bardzo proste i Ala przestała tracić na wadze. Mamy chorobę pod żywieniową kontrolą, a żona ma siły na rehabilitację.
W programie Kierunek zdrowie w TVS (premiera zawsze w sobotę g. 11, powtórka – piątek 16.45) – historie pacjentów, którzy nie mogą normalnie jeść. Dla nich żywienie dojelitowe jest koniecznością.
Dla kogo żywienie dojelitowe?
Żywienie dojelitowe stosuje się zarówno u dzieci, osób dorosłych, jak i starszych, przede wszystkim w przypadku: chorób neurologicznych przebiegających z zaburzeniami połykania, których przyczynami mogą być m.in. udar mózgu, choroby Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne, czy stwardnienie rozsiane, chorób onkologicznych, w wyniku których dochodzi do niedrożności górnego odcinka przewodu pokarmowego, nieswoistych chorób zapalnych jelit, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna, dziecięcego porażenia mózgowego, mukowiscydozy oraz u chorych nieprzytomnych.
Żywienie dojelitowe może być stosowane nie tylko w szpitalu, ale przede wszystkim w domu pacjenta. Jest refundowane przez NFZ.
– Pacjenci często się wahają – obawy przesłaniają im korzyści tej metody żywienia. Nie mają świadomości, że to jest właśnie czas, w którym już nie ma możliwości pokrycia ich zapotrzebowania energetycznego standardową dietą, a opóźnianie decyzji nie wpłynie pozytywnie na ich stan zdrowia. Leczenie żywieniowe to najlepszy sposób na prawidłowe odżywienie organizmu – mówi lek. Marta Ślefarska-Wasilewska z Poradni Żywieniowej Nutrimed w województwie śląskim.
Jak otrzymać żywienie dojelitowe?
Jak twierdzą lekarze, skuteczne leczenie wielu chorób nie byłoby możliwe bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego, które ma na celu poprawę lub utrzymanie stanu odżywienia, prawidłowego rozwoju, przyspieszenia leczenia czy lepszej rehabilitacji pacjentów.
W sytuacji, w której chorzy nie mogą przełykać, albo tradycyjny sposób przyjmowania pokarmów jest niewystarczający, powinno zostać wdrożone żywienie dojelitowe bezpośrednio do żołądka lub jelita, a w ostateczności pozajelitowe (dożylne).
By otrzymać żywienie dojelitowe w domu należy otrzymać skierowanie do poradni żywieniowej, mieć założony dostęp do przewodu pokarmowego, a w wypadku dzieci kwalifikację szpitalną.
Jak twierdzą specjaliści, żywienie medyczne, czyli specjalnie przygotowane preparaty, redukują występowanie powikłań, szczególnie infekcji, zwiększają skuteczność stosowanych leków, skracają czas pobytu w szpitalu i poprawiają jakość życia pacjenta w domu.