Konfitura z czerwonej cebuli [PRZEPIS] Do czego ją dodać?
Konfitura z czerwonej cebuli [SKŁADNIKI]
Aby przygotować konfiturę z cebuli, potrzebujemy:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- brązowy cukier lub miód
- czerwone, półwytrawne wino
- oliwę
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
Konfitura z czerwonej cebuli [PRZEPIS]
Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekaną w wiórki cebulę. Smażyć powoli, aż się zeszkli, w międzyczasie dodać czosnek, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Jeśli używamy cukru, należy dodać 2 łyżki od razu do cebuli. Jeśli miodu – dopiero, gdy cebula zmięknie.
Gdy cebula zmięknie, dodajemy wino (pół kieliszka), ocet balsamiczny (6 łyżek) i zmniejszamy płomień, by cebula dusiła się w tym sosie. Powoli odparowujemy płyny, cały czas mieszając, by cebula się nie przypaliła. Na tym etapie ewentualnie doprawić do smaku solą lub pieprzem. Gotową konfiturę z czerwonej cebuli można włożyć do słoiczków i zawekować.
Konfitura z czerwonej cebuli [DO CZEGO DODAĆ]
Domowa konfitura z cebuli sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs, dań z grilla, ale również do serów, wędlin czy po prostu dodana na grzankę. Można używać jej jako zamiennika żurawiny.