Chodźcie z nami do stołu! Świąteczna Szlagierowa
Świąteczne wydanie programu Szlagierowa Lista TVS. Śląscy artyści przy wspólnym stole. Kolędowanie, wspomnienia, rozmowy. Piękny, świąteczny nastrój
Szlagierowa Lista na święta. Tym razem zabieramy Was do Mazurowego Dworu w Zawadzie i zapraszamy do stołu. Razem z Bernadetą Kowalską, Kasią Piowczyk, Damianem Holeckim, Mariuszem Kalaga i Grzegorzem Poloczkiem. Będziemy rozmawiać, rzecz jasna, o świętach, tych dziś i o tych z dzieciństwa. Będą wspomnienia i piękne kolędy.
Jak to wspomnienie Bernadety Kowalskiej o myszkowaniu przed świętami po domu w poszukiwaniu łakoci.
-Mój brat przeszukiwał mieszkanie przed świętami w poszukiwaniu czekoladek i tak sprytnie je wyjadał, że pudełeczko wyglądało jak nienaruszone – śmieje się. I dodaje, za czym tęskni. – Chcę przygotować osobisty kalendarz adwentowy dla moich bliskich – mówi. Od 10 lat moja siostrzenica przygotowuje taki kalendarz dla swojej babci, czyli mojej mamy. Są w nim 24 prezenty.
Przy stole, zastawionym świątecznymi potrawami, nasi goście biesiadują i toczą rozmowy, kolędują. – Bez czego nie wyobrażacie sobie świąt? – pyta Jacek Swoboda, który Szlagierową Lisę prowadzi.
– Bez karpia! – bez wahania odpowiada Mariusz Kalaga. – Choć wiem, że część ludzi od karpia dziś odchodzi. I siemieniatka zawsze było u mnie w domu. Tradycję trzeba pielęgnować.
-Absolutnie musi być zupa rybna z grzankami – podkreśla Damian Holecki.
-Makówki! U nas królują do końca stycznia. Są też na święto 3 Króli, nowy rok. Bez nich nie byłoby świąt – przyznaje Bernadeta Kowalska.
Grzegorz Poloczek też stawia na karpia. – Którego należy przygotować dzień wcześniej – mówi. – I moczka. Takie maszket z bakaliami. Niektórzy nie bardzo lubią wygląd moczki, ale koniecznie trzeba jej spróbować – zachęca.
-Ja nie próbowałam moczki – przyznaje Kasia Piowczyk. I wylicza: Lubię piernik, kapustę z grzybami… W ogóle w tym dniu potrawy nabierają nowego smaku.
Więcej wspomnień i opowieści w programie w niedzielę!
Szlagierową Listę TVS, wydanie świąteczne, zobaczycie w TVS w niedzielę, 25 grudnia 2022 o godz. 17.50
Tymczasem zobaczcie na zdjęciach, jak powstawał program